Csak csúcsidőben zsúfoltak a buszok

Barabás Hajnal 2019. január 05., 19:46

Elkényelmesedtek az emberek, kaputól kapuig szeretnek utazni, így inkább személyautóval közlekednek, ennek következménye, hogy egyre kevesebb az utas a helyközi járatokon, vélik az autóbusz-társaságok. Furcsa ellentét ezzel szemben, hogy csúcsidőben egyes buszjáratokon hatalmas a zsúfoltság.

Fotó: Pinti Attila

Állóhely is alig maradt az ülések között az egyik busztársaság pénteki járatán, annyira zsúfolt volt, alig fértek fel rá a Csíkszeredában felszálló utasok. A járat Gyergyószentmiklós irányába tartott és a kényelmetlen helyzet az első két faluig állt fenn, a többség ekkor ugyanis leszállt járműről. Akadnak azonban olyan buszjáratok is, amelyek csak néhány utassal közlekednek. A székelyföldi távolsági tömegközlekedésről érdeklődtünk néhány községvezetőtől, megkérdeztük a Hargita és a Maros megyei önkormányzatokat, illetve két busztársaságot is.

Jó összeköttetés

Csíkszentdomokos és Csíkszereda között viszonylag jó az összeköttetés, egy nap több autóbusz- és vonatjárat is közlekedik” – válaszolta érdeklődésünkre Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere. Hozzátette, panaszt sem kaptak eddig a lakosság részéről a tömegközlekedéssel kapcsolatban. „Néhány éve kérték, hogy egy járat későbbi időpontban induljon, akkor sikerült ezt a kérést is megoldani” – magyarázta a községvezető. Hátrányként értékeli azonban azt, hogy

a hétvégéken nincs elég buszjárat.

Megjegyezte azt is, hogy egyre kényelmesebbek az emberek, és inkább személyautóval járnak. Ugyanakkor vannak olyan nagyobb cégek, amelyek megoldják a saját munkásaik szállítását, így azok sem veszik igénybe a helyközi járatokat.

Hargita megyében tizenegy, Maros megyében harmincöt busztársaság szolgáltat Fotó: Pinti Attila

Mik József, Borszék polgármestere is arról számolt be, hogy több buszjárat is közlekedik Maroshévízre és Marosvásárhelyre az üdülővárosukból, ráadásul a hargitai megyeszékhelyre, azaz Csíkszeredába is van közvetlen járat. Úgy véli, nyáron a turistaidényben

annak ellenére, hogy a többség saját gépkocsival érkezik a településükre, hasznos lenne, ha valamivel több autóbusz közlekedne.

Szintén szerencsés helyzetben van a Maros megyei Magyaró a tömegközlekedés szempontjából, hiszen óránként közlekednek a maxi-taxinak nevezett mikrobuszok a településre. Kristóf József községvezető kiemelte, hogy a csúcsidőkben, azaz 7 és 15 órakor két járat is indul, amelyekből az egyik a legtávolabbi faluba, azaz Fickópatakára is eljut. Ugyanakkor két vonatállomásuk is van, egyik Magyarón, másik Holtmaroson, így személyvonattal is tudnak közlekedni a helybéliek. Szászrégen mindössze 16 kilométerre fekszik tőlük, így szorosabb az összeköttetés arrafelé. Innen félóránként járnak kisbuszok Marosvásárhelyre, így oda is könnyen el tudnak jutni, vagy Magyaróról akár közvetlen vonatjárattal is.

Taxi az autóbuszok helyett

„Nem járnak elég sűrűn az autóbuszjáratok Etédre, akiknek naponta kell ingázni a munkahelyére, azoknak elég nehézkes a így a közlekedés, ráadásul vonat sem jár erre” – véli Szőcs László, Etéd volt polgármestere, aki magánemberként nyilatkozott lapunknak. Hozzátette,

az egyik járat inkább csak az iskolások számára megfelelő, és a Marosvásárhely irányába tartó járat indulási időpontja sem a legalkalmasabb a munkába járásra, így azok használják ki elsősorban, akik orvoshoz mennek Maros megyébe.

Csíkszeredába pedig kora reggel, 5 órakor indul az autóbusz, és késő délután ér vissza. „Ezek a járatok nem elegendők, ennél többre volna szükség, 30 éve is ennyi volt, azóta nem bővült a számuk. Ezzel ellentétben azonban bővült a személygépkocsik száma a településen” – jegyezte meg. Gyakran előfordul, hogy

néhányan összepótolnak az üzemanyagköltségre és együtt mennek bevásárolni a közelben lévő Erdőszentgyörgyre, vagy Székelykeresztúrra.

„Ugyanakkor az emberek egyre gyakrabban veszik igénybe a székelykeresztúri taxik szolgáltatását, mert így akkor utazhatnak be a városba, amikor akarnak. Kényelmesebb így, még, ha többe kerül is” – vázolta a tömegközlekedés helyzetét a volt elöljáró.

{A}

Több volt régen az utas

Az Itas Rt. többek között Csíkszereda környékén működtet néhány helyközi buszjáratot. Máthé István a cég részéről elmondta,

előfordulhat zsúfoltság a délutáni járataikon, amikor többen tartanak hazafele a munkahelyükről, azonban a többiekre inkább az ellenkezője az igaz, azaz egyre kevesebb az utas.

Volt rá példa, hogy mindössze 1-2 utassal tették meg a távot. „Ezelőtt 20 évvel sokkal több volt az utas az autóbuszokon, a falvakról azzal jártak be a nagyvállalatokhoz dolgozni az emberek, ma már egyre kevesebben választják a tömegközlekedést, inkább autóval járnak” – foglalta össze a változásokat a cégvezető.

Elkényelmesedtek az emberek

„Akármennyi új autóbuszjáratot tudnánk indítani, csak legyen akinek, merthogy egyre kevesebb az utazóközönség” – fogalmazott a székelyföldi megyékben is szolgáltató Bálint Trans illetékese. Hozzátette, ennek oka, hogy egyre többen birtokolnak személygépkocsit, „a barát pedig elviszi a barátot, a szomszéd a szomszédot”, ráadásul

sok a „feketéző” taxis is, akik törvénytelenül foglalkoznak személyszállítással.

Ugyanakkor megváltozott az emberek igénye is, kényelmesebbekké váltak, a házuk előttről szeretnének indulni, és oda érkezni a járművekkel.

Így nemhogy bővítenünk kell a járatainkat, hanem éppen ellenkezőleg, törölnünk kell, mert nincs akinek üzemeltetni”

– jegyezte meg.

Fotó: Pinti Attila

Hargita megyében 11 busztársaság 

Hargita Megye Tanácsa által rendelkezésünkre bocsátott információk szerint a megyében 11 busztársaság végzi a helyközi személyszállítást. „Az általuk kiszolgált útvonalakat központilag megrendezett versenytárgyaláson nyerték. Ezeket az útvonalakat tanácshatározattal hagyták jóvá, érvényessége pedig 2019. június 30-ig tartana, de minden bizonnyal meg fogják hosszabbítani az év végéig, ugyanis ekkor lép érvénybe kötelezően egy európai uniós szabályzat (1370/2007), amely teljesen átírja az útvonalak odaítélésének eljárását” – írták. A megyei szállítási program megtalálható a megyei önkormányzat weboldalán, a Közérdekű információknál a Közúti személyszállítás címszónál.

Korábban arról is szó esett, hogy létrehoznak egy olyan alkalmazást, amely révén naprakészen követhető lenne a helyközi járatok menetrendje, útja.

Az applikáció eredetileg augusztusra készült volna el, de váratlan akadályok miatt azóta sincs kész, erre még várni kell.

Maros megyében 35 cég szolgáltat 

Hargita megyéhez viszonyítva jóval több busztársaság működtet menetrend szerinti járatokat Maros megyében. Mint Lukács Katalintól, a Maros megyei önkormányzat sajtótanácsosától megtudtuk, jelenleg 35 cég szolgáltat a megyében.

Fotó: Pinti Attila

A versenytárgyalást 167 útvonalra hirdették meg 2014-ben, azonban ezek közül az útvonalak közül 7-re nem jelentkezett egy szolgáltató sem, mivel nem volt kifizetődő a számukra a járatok fenntartása, így lemondtak róla.

A busztársaságokkal kötött szerződés jövő évben jár le, jövőre pedig új szabályok szerint kell megszervezzék a versenytárgyalást. „A járatok menetrendjéről a megyei tanács honlapján lehet pontosabb információkat szerezni, itt közzé van téve egy táblázat az útvonalakról és a menetrendről. Vannak olyan útvonalak, ahol mindössze napi egy vagy két járat van, mások esetében azonban óránként indulnak autóbuszok” – magyarázta Lukács Katalin.