Két krimi után mesekönyv

Pethő Melánia 2018. december 19., 12:48

Kiadta első mesekönyvét Miklós Réka gyergyószentmiklósi író: a Miss Screwy csavaros árvái című könyv a napokban látott napvilágot. Bemutatóját csütörtökön tartják a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban.

A könyv és Miklós Szende, a szerző kislánya. Ő az első számú „célközönség” • Fotó: Pethő Melánia

Miklós Réka két korábbi könyve kicsit sem gyermekbarát. A Bleeding Bride írói álnéven megjelent sötét hangulatú, psziho-krimi műfajú regényei, a Fekete fivérek és a Téboly kertje után jelent meg a Miss Screwy csavaros árvái. A Főnix könyvműhely kiadásában napvilágot látott mű hősei

egy világkatasztrófa után, mérgező ködkupola által borított ég alatt, maró savvá vált tengerek között kis kolóniákban próbálnak túlélni.

Igyekeznek újjáépíteni a társadalmat úgy, hogy a modern technikai eszközök használhatatlanok, újra fel kell találni a régóta feledésbe merült eszközöket.

Ebben a világban él Valeria Screwy, a „csavaros” főhősnő, aki megpróbál robotokat építeni, sikerrel. Az izgalmas történet fordulópontja, amikor rádöbben, hogy lakóhelye közelében,

a rézbányában árva gyermekeket dolgoztatnak.

Robotgyermekeket készít, azokkal cseréli fel az embergyerekeket. A megmentett gyermekek azonban váratlanul eltűnnek azzal a léghajóval együtt, amelyben addig rejtőzködtek. Miss Screwy keresésükre indul. Mint időközben kiderül, többségük nem is árva, hanem munkaerőnek szánva rabolták el őket családjaiktól. Aztán ahogy egy jó mesekönyvhöz illik, a végén minden jóra fordul.

{A}

Soha nem fordult meg a fejében a mesekönyvírás ötlete, mindaddig, míg

kislánya, Szende arra nem kérte, hogy ha már amúgy is mindig alkot, írjon számára is egy mesét.

Ennek előzménye, hogy pár éve – saját bevallása szerint eléggé meggondolatlanul – elfogadta a Step Dance táncegyüttes felkérését, hogy karácsonyi műsoruk számára írjon egy történetet, ami az előadás gerince lett.

A Miss Screwy csavaros árvái ötlete mosogatás közben született meg, és két hét alatt készült el a 150 oldalas könyv. Az első elképzelés az volt, hogy kinyomtatja, és az egyetlen példányt kislányának adja ajándékba. „Aztán, ahogy haladt az írás, egyre jobban megszerettem a mesét, és már úgy gondoltam, érdemes volna kiadót találni” – avatott be az írónő. Meglátása szerint sem a Miklós Réka, sem a Bleeding Bride név nem illene ehhez a műhöz, így a főhőssel, Valeria Screwy-vel „íratta alá”.

Nem a szerző neve a fontos, hanem hogy milyen a mese fogadtatása

– jelentette ki. Elmondta, sokkal feszültebben várta a gyermekolvasók reakcióit, mint korábbi könyveinek megjelenésekor a felnőttekét. „Nagy felelősség: a gyermek kezébe nem szabad rossz könyvet adni, hiszen ahhoz, hogy olvasásszeretetre, könyvszeretetre neveljük őket az kell, hogy az olvasás jó élmény legyen, szeressék meg az ízét” – fogalmazott. Az első és legfontosabb visszajelzés jó: amikor a könyv megérkezett, kislányával azonnal elkezdték olvasni, és csak késő éjszaka hagyhatták abba. Másnap pedig be is fejezték.

A Miss Screwy csavaros árvái bemutatóját csütörtökön 18 órakor tartják a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban.