Okos köztéri bútorzattal lesznek tölthetők a telefonok Marosvásárhelyen

Simon Virág 2018. december 18., 19:01

Nem mindennapi köztéri bútorzatot helyeznek el Marosvásárhely belvárosában tavasszal: a modern, színes bútorok tárolják és hasznosítják a napenergiát, így feltölthetők lesznek általuk a mobiltelefonok.

A napenergiát tárolják és hasznosítják a modern, színes bútorok Fotó: Csegzi Sandor

A marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetemnek már több rendhagyó kezdeményezése volt, ezekhez hasonlóan rukkoltak elő a legutóbbi megvalósításukkal. Mint Csegzi Sándortól, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, fiatal szakemberekkel létrehoztak egy telefonos applikációt, amellyel elsősorban az egyetemet népszerűsítik, de elérhetővé tesznek minden olyan rendezvényt, amely a várossal kapcsolatban fontos és érdekes. Ezzel együtt, a Bolyai Alkotótáborral közösen

olyan köztéri bútorokat terveztek, amelyek a napenergiát hasznosítva fel tudják tölteni a mobiltelefonokat.

„Fontosnak tartom, hogy támogassuk a fiatalok kreativitását, fejlődési lehetőségét, provokáljuk őket, hogy kihozzák magukból a legjobbat. Ez a kezdeményezés is egy ilyen kreativitást igénylő provokáció nyomán jött létre. Egy New Yorkban dolgozó műépítész, egy Kolozsváron élő informatikus és egy marosvásárhelyi elektromechanikus álmodta meg és valósította meg a telefonokat feltöltő köztéri bútorokat. Mindhárman marosvásárhelyiek, így jelképesen mondva Marosvásárhely felé néznek, és tudásukkal a várost segítik” – mondta el Csegzi Sándor, hangsúlyozva, hogy a fiatalokat ne tiltsuk el az okoseszközök használatától, hanem inkább bátorítsuk őket, hogy minél többet megtudjanak ezekről, és használják ki a bennük rejlő lehetőségeket.

{A}

A mobiltelefonos applikáció január 4-étől érhető el, neve: targumuresapp, és folyamatosan naprakész információkat fog tartalmazni a városi eseményekről, hírekről, de a tudományegyetem által szervezett képzésekről is.

A búrotokat előre láthatóan márciusban helyezik ki a belvárosban, de szeretnének hasonlókat létesíteni játszóterek, parkok közelében is.

A telefonos applikációt és az úgynevezett okosbútorokat a tudományegyetem saját anyagi forrásából és támogatásokból valósította meg, illetve így szeretné a fejlesztések anyagi részét is fedezni majd.