Abszurd vígjáték a Figura és a No Sugar közös szilveszteri előadása

Gergely Imre 2018. december 17., 16:11

Egy előadás azoknak, akik szeretik a fekete humort és a sok művért – így ajánlta a Figura Stúdió Színház év végi produkcióját Albu István színházigazgató, a darab rendezője.

A darab alkotói mögött egy terrorista áll. Már a felvezető sajtótájékoztató sem volt szokványos

Martin McDonagh, Londonban élő ír származású drámaíró Macskabaj című abszurd vígjátékát december 30-án, este 7 órától mutatja be a Figura a gyergyószentmiklósi színházban.

A darab zenei részét a No Sugar zenekar élőben „követi el”.

A fekete macskát nem csak a babonások hiszik vészjóslónak, a terroristák sem nyugodtak, főleg, ha a hírhedt szakadárvezér kedvence a fekete kandúr, amelynek tetemére rátaláltak. A döglött állat miatt kezdődik a bonyodalom, és amiatt fonódnak a sok fekete humorral átszőtt véres történet szálai a drámában – mondta el a Figura újabb bemutatóját ismertetve Albu István. A darab rendezője a szerzőről megemlítette, McDonagh tanítómesterként tekint mások mellett Quentin Tarantinora, drámáin és filmjein is nagyon érződik egyfajta Tarantino-lenyomat. A Macskabaj sem kivétel ez alól –

kegyetlenség, humor és a könnyedség egyvelege.

„Abszurdba hajló vígjáték az értelmetlen és fölösleges erőszak megmutatásával” – fogalmazott Albu.

{A}

Az észak-ír terrortörténeten alapuló darabban nem idegen világ tárul a közönség elé. „A terrorizmus napjainkban igencsak érvényes, nem is olyan messze tőlünk értelmetlenül történnek brutális kegyetlenségek, és sajnos tetten érhető a mi világunkban is, még ha csak saját blődségében is létezik. Példa erre a »székely terroristák« esete. Az észak-ír sors talán hajaz egy kicsit az erdélyi magyar létezésre. Nagyon sok a közös probléma, a mentalitásbeli hasonlóság és ez nem mindig csak a jó értelemben.

Az emberi butaság is eléggé hangsúlyozott ebben az előadásban,

és hát be kell lássuk, hogy nekünk is van még hová művelődnünk” – mutatott rá a rendező. Mint mondta, az előadás sok fekete humorral mutatja be a túlzott erőszakot, a „kétoldalú történethez” saját fűszert adagol a Figura: a zenei részeket a No Sugar zenekar fogja előadni a darabban. Terrorizmus- és háborúellenes számokkal és feldolgozásokkal járulnak hozzá a történethez.

Semmiképpen nem egy megszokott vígjátékot mutatnak be.

A nevetés ugyan garantált, de ne egy könnyed és önfeledt szilveszter műsorra számítsanak a nézők. Fel kell készülni a fekete humorra

– mutatott rá Albu István. A december 30-i előadásra ingyenes a belépés, de a korlátozott mennyiségű helyek miatt jelezni kell a részvételi szándékot, és ki kell váltani az ingyenes belépőket. A bemutatót követően legközelebb 2019. január 5-én lesz megtekinthető az előadás a Figuránál. Az előadás megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott.

Az alkotócsapat
A darabot játsszák: Szakács László, Fodor Alain Leonard, Faragó Zénó, Vajda Gyöngyvér, Moșu Norbert László, Kolozsi-Borsos Gábor, Tamás Boglár, Boros Mária, valamint Samu cica. A jelmezterv Márton Erika munkája, a kellékeket, illetve a videómunkát Ferenczi Zoltán képzőművész készítette. Koreográfus: Dávid A. Péter. Rendező: Albu István.