Csodasarok-díjak, amit nem maguknak, hanem az osztályközösségeknek nyertek a diákok

Antal Erika , Molnár Rajmond , Pethő Melánia 2018. december 14., 18:19

A szorgalmat, a kitartást, a tehetséget és a kreativitást értékelték Csodasarok-díjjal pénteken Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson. A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság ajándékát kisdiákok nyerték el osztályközösségeiknek.

Játékokat és gyermekkönyveket tartalmaz a csodasarok. Kíváncsian bontották ki a marosvásárhelyi kisdiákok Fotó: Haáz Vince

Csodasarok-díjakat adtak át péntek délelőtt Marosvásárhelyen a Bernády György Általános Iskola és a Művészeti Gimnázium két-két elemi osztályában, ahol Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Farkas Balázs első beosztott konzul adta át a nyereményekkel járó okleveleket. Az általános iskola tanulói közül Preg Péter a II. C. osztályból, illetve Preg Tamás a IV. C. osztályból vehette át a díjat, a művészeti gimnáziumban pedig Bertalan Áron az I. B-ből és Bertalan Zalán a III. B. osztályból részesült az elismerésben. Farkas Balázs valamennyiüknek gratulált, majd elmondta, hogy

a Magyarországon meghirdetett verseny sikeres résztvevői nem maguknak, hanem az osztályközösségnek nyerték a díjat,

az értékes nyereményt, amely könyveket és társasjátékokat tartalmaz. 

Bertalan Áron és Zalán díjátvétel közben. Osztályközösségük használja majd a csodasarkot Fotó: Haáz Vince

Bertalan Áron és Zalán édesanyja, Mózer Brigitta is jelen volt az eseményen, érdeklődésünkre elmondta, nem ez az első alkalom, hogy nagyobbik fia díjat nyert. „Zalánnak már ez a harmadik hasonló nyereménye, első alkalommal még óvodás volt, aztán első osztályban is nyert és most harmadikban. A tavaly is részt vett egy hasonló megmérettetésen, de ott a nyeremény őt illette csak” – magyarázta az édesanya. Az eseményen a harmadikosok tanítónője, Nagy Edit is megköszönte, hogy tanítványa ilyen értékes nyereménnyel gazdagíthatta az osztályközösséget. Elmondta, az előző alkalommal és most is

sok jó könyvet kaptak, olyan kortárs szerzők műveit, amelyek pont ennek a korosztálynak valók.

Az első osztályos Áron tanítónője Cseh Ágnes szintén örömét fejezte ki a nyereménnyel kapcsolatban, mint mondta, a társasjátékoknak is és a könyveknek is nagy hasznát veszi a közösség. A gyerekek a díjátadó alkalmával köszönetképp egy kis műsort is bemutattak.

Nagy az öröm Csíkszenttamáson. Az iskolának nyerték a csodasarkot Fotó: Székelyhon

Marosvásárhely mellett Csíkszenttamáson is ünnepelhetett pénteken egy osztályközösség, hiszen Csodasarkot kapott a helyi Bálint Vilmos Általános Iskola, amelynek három tanulója nyerte meg a tanintézménynek a 100 ezer forint (mintegy 1500 lej) értékű, játékokat és gyermekkönyveket tartalmazó csodasarkot. A gyerekek a Miénk a város! elnevezésű, egy hónapon át tartó online játékon játszottak. A játék témája szervesen kapcsolódik a külhoni magyar családok éve programhoz. A díjat Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja adta át. Mint mondta, egy igazi karácsonyi üzenet fedezhető fel ebben az eredményben.

Hárman közületek időt és figyelmet áldoztatok egy feladat elvégzésére, amely eredményét végül nem csupán ti, hanem egy egész iskolaközösség élvezi

– fogalmazott. A csodasarkot Kiss Boróka és Traicu Patrik Alfréd előkészítő osztályos, illetve Kósa Koppány második osztályos tanulók nyerték az iskolának. 

{A}

Társasjátékokat, könyveket nyert osztályközössége számára a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola három kisdiákja is. Mint megtudtuk, a Fogarasy kisiskolásai közül többen szálltak versenybe, hogy elnyerjék a Miénk a város! elnevezésű internetes játék legjobbjainak járó Csodasarok-díjat.

Szabadidejükből áldozva négy héten át követték figyelmesen a játék újabb és újabb kiírásait, teljesítették a kihívásokkal járó, naponta változó feladatokat.

A versenyszerű játék lezárultával kiderült, a Fogarasyból három diák ért el maximális pontszámot. Az ezért járó Csodasarok-díjat Bende Erzsébet első osztályos, Szegedi Kristóf másodikos és Blénessi Nimród negyedikes tanuló érdemelte ki. A díjat Lázár Zoltán külgazdasági attasé adta át számukra pénteken, az iskola dísztermében.

A díjazottakkal együtt örvendtek osztálytársaik. Közösen vették számba a nyereményt Fotó: Pethő Melánia

Az eseményen osztálytársaikkal, tanítóikkal együtt vettek részt a díjazottak, az osztályközösségek rövid adventi műsorral köszönték meg a könyvekből és fejlesztő társasjátékokból álló jutalomcsomagot. A díjak az osztályok közös hasznát szolgálják.