A jelen színháza a múlt fényében

Szász Cs. Emese 2018. december 13., 18:01

A múlt fényében érthetjük meg a jelen színházát – hangzott el a 19. Nemzetközi Színháztudományi Konferencia megnyitóján. Az eseményt idén Színház és történelem – a jelen lévő múlt címmel rendezi meg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

A konferencia megnyitóján az egyetem vezetői Fotó: Haáz Vince

A konferencia stílusosan a százötven éves színházi történelmet megidéző tárlattal nyílt meg csütörtökön délelőtt, a jelenlévők A vándor színtársulatok nagy évtizede Kolozsváron (1837–1848) című plakátkiállítás anyagát tekinthették meg, amelyet először augusztusban, a Kolozsvári Magyar Napok keretében ismerhetett meg a közönség.

Fotó: Haáz Vince

A kiállítás az Akadémiai Könyvtárban őrzött gyűjtemény bő évtizedre vonatkozó darabjait mutatja be, miközben a Kolozsváron rövidebb-hosszabb ideig játszott társulatoknak a helyi közönséggel ápolt viszonyára helyezi a hangsúlyt.

Megtalálhatók a gyűjteményben a zenés, prózai művek előadását tanúsító színlapok, valamint a könnyebb szórakozást jelző, az idelátogató mutatványosok programját megörökítő „cédulák”.

Fotó: Haáz Vince

A ma színlapoknak nevezett színházi hirdetmények neve ugyanis a 19. század végéig cédula volt – tudtuk meg Egyed Emese professzortól.

A témában zajló román, magyar és angol nyelvű előadások sora délután kezdődött az egyetem Színháztörténeti és Multimédia Kutató Intézetében, pénteken egész nap tart, és bárki előtt nyitott.

{A}