Húszmillió eurós udvarhelyi fejlesztésre pályázik a Harvíz Rt.

Fülöp-Székely Botond 2018. december 13., 19:43

Mintegy húszmillió eurós beruházásra és további támogatásokra számíthat Székelyudvarhely és Udvarhelyszék, ami az ivó- és szennyvízhálózat rendbetételét és a szolgáltatás javítását illeti – erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön.

A Harvíz Rt. vezetősége szerint viszonylag zökkenőmentesen zajlott a vízszolgáltató-váltás Székelyudvarhelyen Fotó: Barabás Ákos

Jelentős fejlesztések következhetnek Székelyudvarhelyen és Udvarhelyszéken az ivó- és szennyvízhálózatokat illetően – vezette fel a Harvíz Rt.-vel közösen tartott sajtótájékoztató témáját Jakab Attila, Székelyudvarhely városmenedzsere. Mint kiderült, a több település részvételével létrehozott fejlesztési társulás által üzemeltetett szolgáltató pályázat útján szeretné megszerezni az ehhez szükséges mintegy húszmillió eurót. Már dolgoznak is a szükséges hatástanulmány elkészítésén. Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója elmondta,

a pályázati pénzből 31–32 kilométernyi ivó- és szennyvízhálózatot újítanának fel, illetve több kilométernyi vezetékkel bővítenék a rendszert.

Jelenleg napi 11 ezer köbméter víz kerül be a helyi hálózatba, aminek csak alig negyven százaléka jut el a fogyasztókhoz. Ezen az arányon javítanának.

Mindemellett vízművet hoznának létre a zeteváraljai víztározó közelében, ahonnan a környező falvakban és Székelyudvarhelyen is biztosítanák az ivóvizet, a falvak szennyvízhálózatát pedig a székelyudvarhelyi rendszerre csatlakoztatnák. Az igazgató nagy reményeket fűz a projekt sikerességéhez, ugyanis az előző európai uniós pályázati ciklusban mintegy 200 millió lejnyi támogatást sikerült hasonló célokra hasznosítaniuk.

Bogáti Csaba hangsúlyozta, regionális szolgáltató lévén minden településen egységes áron biztosítják a szolgáltatásokat, ami azt jelenti, hogy

egy köbméter ivóvízért mindenhol 3,31 lejt kell fizetni – áfamentesen –, amiből 1,09 lejt egy külön számlán lévő fejlesztési alapba különítenek el.

Utóbbit semmilyen más célra nem használják. A szennyvízért áfamentesen 2,6 lejt kell fizetni, ebből 78 banit fordítanak korszerűsítésre. Az így összegyűlt pénzből tudják például biztosítani a pályázáshoz szükséges önrészeket. Az elmúlt hét hónapban egyébként 1,77 millió lej gyűlt Székelyudvarhelyen a fejlesztési alapba, ebből pedig 237 ezer lejt az önkormányzat hasznosíthat – tájékoztatott Fülöp Árpád Zoltán, a vállalat főkönyvelője. Utóbbi összeg elengedhetetlen, hiszen ebből fogják felújítani a víz- és szennyvízhálózatot azokon a szakaszokon, ahol a korábban említett pályázat eredményhirdetése előtt szeretne aszfaltozni a városvezetés.

{A}

Az elmúlt időszakot elemezve Bogáti Csaba elmondta, súrlódásaik ugyan voltak a korábbi vízszolgáltatóval, de összességében elég civilizált módon átvehette a munkát a Harvíz Rt. Ami a konkrét megvalósításokat illeti, felújításokat végeztek a székelyudvarhelyi szivattyúházban, továbbá új és használt gépeket is vásároltak az üzemeltetés során felmerülő problémák minél hatékonyabb orvoslása érdekében. Lényeges változás az is, hogy

ezentúl nem az önkormányzatnak kell kifizetnie a különböző meghibásodások kijavítását, hanem a szolgáltató téríti meg

– egészítette ki az igazgató által elmondottakat Jakab Attila. Azt is megjegyezte, hogy korábban átlagosan havi 8–10 ezer lejt fizettek ki ilyen címen. Bogáti Csaba ugyanakkor rámutatott, a lakossági kéréseknek eleget téve nagyobb hangsúlyt fektetnek arra is, hogy mihamarabb elhárítsák a gondokat és helyreállítsák a feltört utcarészeket. Hozzátette, ezentúl reggel héttől este nyolcig lehet hívni őket dugulás esetén.