Akik nem kérnek a csíkszeredai parkolóhely-felszámolásból

Iszlai Katalin 2018. december 13., 15:33

Aláírásokat gyűjtenek a csíkszeredai Hargita és Kossuth Lajos utcák átalakítását célzó elképzelések ellen. A kezdeményezők attól tartanak, hogy az útszéli parkolóhelyek felszámolása kedvezőtlenül érinti az utcákban működő vállalkozásokat és a lakókat.

Fotó: Pinti Attila

„A Kossuth Lajos és Hargita utca ingatlanjainak tulajdonosai és bérlői felszólítjuk önöket, hogy a tervezett fejlesztési munkálatok azon részéről, ami a 600 parkolóhely felszámolását célozza, mondjanak le, sőt, amennyiben lehetséges, növeljék a parkolóhelyek számát” – így kezdődik az a petíció, amelyhez szerdán kezdtek aláírásokat gyűjteni Csíkszeredában.

{A}

A polgármesternek és az önkormányzati képviselő-testületnek címzett felszólításban

a kezdeményezők úgy fogalmaztak, a parkolóhelyek felszámolásával nem csupán az ott lakók életkörülményeit és a vállalkozások működését lehetetlenítik el, hanem az egész város lakosságáét.

Hozzátették, mind gyakorlati, mind törvényességi szempontból előírásszerűen tartoznia kell egy vagy több parkolóhelynek minden hivatalhoz, üzlethez vagy lakáshoz. „Ezek felszámolásával önök a hivatalainkat, üzleteinket, lakásainkat számolják fel” – zárták a petíció szövegét.

Az aláírásgyűjtést több olyan vállalkozó kezdeményezte, akik jelen voltak azon a lakossági fórumon, amelyen egyebek mellett a Hargita és Kossuth Lajos utcák tervezett átalakítását ismertették a csíkszeredaiakkal.

{K1}

Mint a kezdeményezőktől megtudtuk, a lakószövetségek képviselői és a vállalkozók megdöbbentek a tervek láttán, ezért rövid időn belül létrejött az összefogás, melynek eredményeként szerda délben elkezdtek aláírásokat gyűjteni a parkolóhelyek felszámolása ellen. A petíció futótűzként terjedt végig az érintett utcákon, csütörtök délelőttig a vállalkozók már szinte kivétel nélkül aláírták, a lakók többségéhez azonban ilyen rövid időn belül nem sikerült eljutni. Utóbbiakat valószínűleg nem is tudják mind felkeresni, hiszen

a petíciót a pénteki soron kívüli tanácsülésen tervezik bemutatni az önkormányzatnak.

Fotó: Pinti Attila

Azért ilyen sürgős, mert a város korszerűsítésére vonatkozó pályázatokat (amelyeknek a két utca átalakítása is része) rövidesen le kell adni, ezért ez az utolsó esély, hogy megpróbálják megakadályozni a kifogásolt elképzeléseket. A kezdeményezők elmondása szerint egyébként már most is nehéz szabad parkolóhelyet találni, a boltok gyakran ezért veszítenek vásárlókat, illetve az áruszállítás is nehézkes.

Szerintük a lakóknak is ugyanolyan fontos, hogy meg tudjanak állni autóikkal a lakóhelyük közelében, főként az idősebbeknek és hozzátartozóiknak, illetve a kisgyerekes szülőknek. Arról nem is beszélve, hogy

a kezdeményezők szerint Csíkszereda megyeszékhely státusa is veszélybe kerülne, hiszen nehezen lennének megközelíthetők a közintézmények,

amelyekhez naponta több százan látogatnak el. Összességében attól tartanak, hogy alvó várossá válik Csíkszereda.

Mint arról korábban beszámoltunk, Csíkszereda európai uniós pályázatokból megvalósítható tömegközlekedés-fejlesztési és -felújítási elképzelései között a buszpályaudvar korszerűsítése, a városi tömegközlekedés fejlesztése, a vasúti felüljáró átépítése, illetve a Hargita és Kossuth Lajos utcák átalakítása szerepel.

{K2}

Utóbbi részeként több utcában teljesen felszámolnák az útszéli parkolóhelyeket, emellett buszsávokat és bicikliutakat alakítanának ki, illetve a mostani egyenes vonal helyett enyhébb kanyarokkal képzelik el a Kossuth Lajos utcát, amelynek fásított zöldövezetek adnának parkosított jelleget.