ELDK: egy híján harminc

Zátyi Tibor 2018. december 13., 13:20

Idén is Székelyudvarhelyen rendezik meg a huszonkilencedik kiadásához érkezett Erdélyi Labdarúgó Diákkupát. A benevezett húsz csapat szombaton és vasárnap a városi sportcsarnokban harcol a vándorkupáért.

Meccsdömping az udvarhelyi sportcsarnokban. Archív Fotó: Barabás Ákos

A szervezők öt csoportot alakítanak ki, a sorsolást pénteken este nyolc órától tartják a Siculus Ifjúsági Ház konferenciatermében. Szombaton reggel nyolctól késő estig tartanak a csoportmérkőzések, vasárnap pedig szintén nyolctól az egyenes kiesési szakasz következik, a díjátadó a tervek szerint délután öt óra körül kezdődik. Az ELDK mérkőzéseire ingyenes a belépés, az eredményeket a bajnokság közösségi oldalán lehet majd követni.

A teremlabdarúgó-torna az erdélyi magyar diákok egyik legrégebbi bajnoksága, 1990 óta minden évben megrendezik.

{A}

A lassan három évtizedes sorozat kezdeti éveinek szervezője a Brassói Magyar Diákszövetség (BMDSZ) volt, aztán a lebonyolítást átvette az UFF és az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), majd társult a MISZSZ is, idén pedig a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) is csatlakozott az ELDK csapatához.

Történelmi áttekintő

Az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa története 1990-ben, a Kolozsvári Góbék győzelmével kezdődött. Ezt követően temesvári hegemónia következett, hét alkalomból hatszor Béga-parti csapat győzedelmeskedett (Temesvári Hidegzuhany 1991, Temesvári Bolyai 1993, Temesvári Góbék 1994–1997).

Az utolsó temesvári siker után egy kivétellel (Marosvásárhelyi More Bestiarum 2002) csupán nagyváradi és kolozsvári csapatok diadalmaskodtak, ebből az időszakból a Kolozsvári Góbék és a Nagyváradi Zsukások versengése említésre méltó, felváltva vihették haza a vándorserleget (Góbék 2005 és 2007, Zsukások 2006, 2008 és 2009).

{K1}

A nagyváradi hegemóniát a háromszékiek törték meg, 2010-ben és 2011-ben is az Ifjúsági Sepsi csapata vitte el a vándorserleget. 2012-ben a Csíkszeredai Sapientia állította meg a szentgyörgyieket, 2013-ban tőlük hódította vissza a serleget a Sepsi.

A 2014-es jubileumi évben az ELDK történetében először magyarországi csapat, a budapesti ELTE-BEAC emelte magasba a trófeát. 2015-ben a More Bestiarum 2002-es győzelme után ismét Marosvásárhelyre került a kupa, 2016-ban pedig a F.R.Ady csapata megvédte címét. Tavaly először győzedelmeskedett a Young Boys csapata, övék lett a vándorkupa, így idén címvédőkként állhatnak pályára a 29. ELDK-n.