Karácsonyfa, a díszes biznisz

Székelyhon 2018. december 13., 13:34

A kaukázusi jegenyefenyőktől a helyi termesztésű fákig hatalmas kínálatból választhatnak a székelyföldi városok karácsonyra készülő lakói. Mint megtudtuk, olyan extraszolgáltatások is elérhetők, mint a házhoz szállítás, a karácsonyfatartóba faragás, sőt van, ahol a vásárló maga vághatja ki a fenyőfát.

Többnyire 50 lejtől kezdődik a karácsonyfának való fenyők ára Fotó: Haáz Vince

Idén nem engedélyezett a fenyőfa-árusítás Székelyudvarhely közterületein, így a magánterületeken megjelenő eladóktól kell beszerezni a karácsony ezen díszét – tudtuk meg Fülöp-Székely Istvántól, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatójától. Mint mondta, jelenleg átépítés alatt van a városi piac, ezért nem tudnak megfelelő környezetet teremteni az árusoknak.

Szükség lenne egy erdészre is az árucsere törvényes lebonyolításához, ilyen szakembert pedig most nem tudnak alkalmazni.

A bürokrácia és a törvény bonyolultsága miatt jutottak erre a döntésre – jelentette ki, hozzátéve, hogy tavaly ugyan többen is jelentkeztek, hogy árulnának a piacon, de végül senki sem bérelt területet. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy jövőre milyen döntés születik az ügyben.

Kapualjakban és a nagyobb áruházak parkolóiban már be lehet szerezni a karácsony jellegzetes díszét. A kaukázusi jegenyefenyők, vagy másképpen Nordmann-fenyők uralják a piacot, aminek oka egy árus szerint az lehet, hogy a helyi közbirtokosságok még csak most kezdték el kivágni a fákat. A Nordmann-fenyők ára 120 és 250 lej között mozog, mérettől függően.

Nincs hagyománya

Gyergyószentmiklóson nincs hagyománya a köztéri karácsonyfavásárnak. Korábbi években a málnatelepen lehetett beszerezni a karácsonyfának való fenyőt, de már itt sem forgalmazzák, ahogyan a helyi erdészetnél sem – tudtuk meg. A gyergyószentmiklósi közbirtokosságoknál is árultak régebben fenyőket, de már több éve itt sem kaphatók. A környékbeli falvak közbirtokosságainál próbálkozzunk – javasolták.

{A}

A gyergyószentmiklósiak így a kereskedőktől szerezhetik be a feldíszítésre váró fát. Az egyik üzlet reklámja szerint náluk egyenesen Dániából érkezett Nordmann-fenyők kaphatók, és már 60 lejtől megvásárolhatók. Ott egy tömbházlakásba illő kétméteres fa 100 lejbe kerül. Házhoz is szállítják, Gyergyószentmiklós területén 10 lej a kiszállítási díj, falvakba 20 lejért viszik ki.

Ahol a vevő vág és ás

Saját nevelésű ezüstfenyőket árusít Gyergyóújfaluban Bányász József, aki inkább fizetéskiegészítésként gondol tevékenységére. Mint mondta, annak idején gyerekeit tanítva kezdett fákat ültetni, ez nőtte ki magát egy kisebb vállalkozássá. Nem célja, hogy sok embert kiszolgáljon, ezért nem is nagyon szokott reklámozni. Körülbelül ötszáz fa van a területén, amelyekből évente 30–50 darabot ad el, majd újakat ültet a helyükre. Különlegesség náluk, hogy

a vevő nemcsak kiválasztja, de ki is áshatja, illetve ki is vághatja a neki tetsző fenyőt. Ezzel lehet növelni a karácsonyra való készülődés élményét

– magyarázta Bányász József. Egyébként a vevők igénye változó, van, aki kivágja a fát, mások élve viszik el, és újra elültetik portájukon. Utóbbi esetben nem mindig éli túl a fenyő az áttelepítést, hiszen meglehetősen kényesek, de azért vannak pozitív példák. Náluk ötven lejt kell fizetni a fa méterére, és legalább egyméteres kell legyen az a példány, amelyet eladnak.

Kapualjakban is beszerezhetők a fenyők Fotó: Barabás Ákos

A piacra kell menni

Csíkszeredában közterületen csak a zöldségpiacon lehet karácsonyfának való fenyőt árusítani – tudtuk meg Adrian Graur piacgondnoktól. Mint mondta, egyelőre négy árus kínál külföldről hozott, illetve az országban termesztett fákat. Az árak a méretektől függnek, a helyi fenyők 50–150 lejbe kerülnek, a külföldről hozott, jóval díszesebb és tömöttebb ágazatú Nordmann-fenyőkért pedig ennél is többet elkérhetnek. Egyébként Csíkszeredában is jellemző, hogy nagyáruházban is találni a karácsony díszét jelentő fákat, ugyanakkor több kisebb vállalkozó és termesztő készlete is színesíti a kínálatot.

Hazai fenyő Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen a nagyáruházakban már lehet fenyőt válogatni és vásárolni, de a napi piacokon is megjelentek az árusok. A műszaki áruházak kertészeti részlegén már múlt héten kaphatók voltak a karácsonyfák. Nordmann-fenyőből van bő választék, a legkisebbeket 50 lejért, a nagyobbakat 150 feletti áron kínálják. Cserepes fenyőfát is lehet kapni 50–80 lejért, legtöbb másfél méteresek, a Cuza Voda utcai napi piacon is megjelentek már az árusok. Lehet választani a kertészetekből származó vastag törzsű Nordmann-fenyők közül, ezek ára 50–200 lej között váltakozik,

kérésre bevágják a fenyőtalpba vagy behálózzák, hogy egyszerűbb legyen a szállítása.

A külföldiek mellett vannak hazai fenyőerdőből származó, zárjeggyel ellátott fák is. „Ezek szépek és illatosak is, igazi fenyőillat tölti meg a házat, ha ebből visz haza. Tovább is tart, s nézze meg az ágakat, jól meg lehet pakolni őket” – reklámozta az árus, aki nem mondta el, hogy melyik megyéből hozták, de többször hangoztatta, hogy hazai. Ezek ára száz lej alatt van, az egymétereseket már 30 lejért haza lehet vinni. Aki csak fenyőágat szeretne a vázába, mert fára nem futja, vagy nem fér, bátran mehet a piacra, mert ott az alsó ágakból csodaszép „csokrokat” kötnek.