Felszámoltatná Dan Tanasă egyesületét Árus Zsolt

Gergely Imre 2018. december 12., 20:02

Dan Tanasă nem tartja be a törvényeket, amikor a magyar szimbólumok használata ellen indít pereket – jelentette ki Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő.

Árus Zsolt. Komoly nyilvántartást igényel már a különböző jogi fórumokon folyamatban lévő ügyek sora

A Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), amelynek elnökeként indítja a sorozatos feljelentéseket, tulajdonképpen jogszerűtlenül működik, ezért

Árus eljárást kezdeményezett a bíróságon az ADEC felszámolására.

Kiderült, hogy az ADEC-et 2014 júniusában jegyezte be Tanasă és az egyesület nyilvános alapszabálya szerint vezetőtanácsának mandátuma két év, ellenben azóta nem választottak és nem jegyeztek be a bíróságon új vezetőtanácsot. Következésképpen

2016 júniusa óta az egyesületnek nincs törvényesen megválasztott elnöke, Tanasă azóta jogtalanul írta alá elnökként iratok tömkelegét.

Az egyesületekről szóló törvény pedig kimondja, egy egyesület jog szerint megszűnik, ha több mint egy éven keresztül nincs törvényesen megválasztott vezetősége. A megszűnésről a bíróság dönt, bármilyen érdekelt fél kérésére. Egy egyesületet a bíróság felszámol, ha az általa követett cél nem egyezik meg azzal, amiért alakult, vagy ha célja, illetve tevékenysége tiltott vagy a közrendbe ütközik.

{A}

Árus megállapítása szerint az ADEC-nél mindhárom eset fennáll, hiszen

az egyesület tevékenysége a magyarok gyalázásában és zaklatásában merül ki, miközben az alapító okirat szerint céljai Románia, a román kultúra, nyelv és hagyományok népszerűsítése, az alapvető emberi jogok védelme.

Ugyanakkor Tanasă ellen több ügyben is büntetőeljárás van folyamatban. „Normális országban a három ok közül egy is elég kellene legyen ahhoz, hogy a bíróság megállapítsa az egyesület megszűnését avagy felszámolja azt. Tudva, hogy Románia kicsit más, megtörténhet, hogy ez a három együtt sem elég, de bűn lenne meg sem próbálni, ezért postáztam Bukarest 3. kerületének bíróságára azt a keresetet, amiben felsorolva a három okot (és bizonyító iratokkal alaposan alátámasztva azokat) azt kérem, hogy számolják fel az ADEC egyesületet” – fogalmazott Árus Zsolt.

Árus huszadik keresete Strasbourgban

Árus Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján azt is elmondta, postázta huszadik keresetét is Strasbourgba az Emberi Jogok Európai Bíróságára. Ezek mind olyan ügyek, amelyek kisebbségi jogok megsértését tárták romániai bíróságok elé, de itthon nem sikerült nekik érvényt szerezni.

Strasbourgban az a cél, hogy megbizonyosodjon: a romániai fórumok nem biztosították a panaszos jogát a tisztességes eljáráshoz, annak ellenére, hogy erre törvény kötelezi őket. 

A december 12-én postára tett, huszadik kereset abból indult ki, hogy 2017-ben a Realitatea TV honlapján és Facebook-oldalán megjelent egy tényeket félremagyarázó, uszító jellegű cikk, amihez számtalan gyűlölködő, erőszakra buzdító hozzászólás érkezett. Sem az ügyészség, sem a bíróság nem lépett azért, hogy ezt eltávolítsák, ugyanis

a bíróság szerint nem bizonyítható, hogy a bepanaszolt uszító szándékkal tette közzé a kifogásolt írást.

„Az különösebben a bírót sem zavarta, hogy nem a szándék, hanem az eredmény számít egy cselekedet megítélésénél, s hasonlóképpen egy szót sem fecsérelt a nyilvánvalóan törvénysértő hozzászólások hosszú sorára, holott jeleztem, hogy azokért is a Realitatea viseli a törvényes felelősséget. Így ez az ügy is megy Strasbourgba, azzal a reménnyel, hogy az ottani bíróság helyesen fogja megítélni a helyzetet. Már csak arra való tekintettel is, hogy időközben panaszt tettem a tévéadó ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is, az pedig határozatban mondta ki, hogy a hozzászólások jelentős része diszkriminatív illetve gyűlölködő, akkor pedig az evidencia, hogy az azokat kiváltó írás gyűlöletkeltő és diszkriminációra uszító” – fogalmazott Árus Zsolt.