Az elektronikus megoldásoké a jövő a közoktatásban is

Molnár Rajmond 2018. december 16., 11:58

A digitalizáció fele halad romániai közoktatási rendszer is, ennek pedig egyik fontos eleme az elektronikus napló. Székelyföldi viszonylatban még kevés iskolában vezették be, viszont néhány éven belül valószínűleg minden állami tanintézményben kötelezővé teszik.

Ideje lenne váltani? Haladni kell a korral a közoktatásban is. Képünk illusztráció Fotó: Kristo Robert

Térségünkben még ritkaságszámba megy, viszont egyre több romániai iskolában használják az úgynevezett elektronikus naplót, röviden e-naplót. Azokban a tanintézményekben, amelyekben lehetőséget látnak ebben, informatikai cégekkel szerződést kötve vagy önerőből valósítják meg a szülők számára is elérhető online felületet. Tudomásunk szerint

Hargita megyében csak egy iskolánál vezették be idáig az e-naplót,

míg Maros megyében többnél is alkalmazták.

{A}

A digitális naplóban vezethetők többek között az iskolások hiányzásai és jegyei, amelyekhez a szülők is hozzáférhetnek az internetes felületen. Az e-napló feladata tehát, hogy naprakész információkat tartalmazzon az iskolásról. Ez ugyanakkor rendszeres adminisztrálást igényel a pedagógusok részéről, akik ezért úgy is érezhetik, az eszköz nemhogy egyszerűsítené, inkább gyarapítja az adminisztrációs terheiket. Tőlünk nyugatabbra – például Magyarországon – ez már a közoktatási rendszer része, tehát rendszeresen használják az állami iskolában.

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumban az előző tanévben vezették be az e-naplót, a városi önkormányzat által kiutalt pénzösszegből szerződést kötöttek egy iskolák számára digitális naplókat készítő és üzemeltető céggel – tudtuk meg Mátéfi István igazgatótól.

Az eddigi tapasztalatok szerint nagyon sok pozitívuma van a rendszernek, s noha Székelyföldön még kevésbé elterjedt, sok romániai kis- és nagyvárosban már bevezették az önkormányzatok támogatásával ezt. Ebben van a jövő, valószínűleg néhány éven belül az oktatási tárca is kötelezővé teszi ezt minden állami iskolában

– magyarázta az intézményvezető. A digitális nyilvántartás mellett – folytatta – a hagyományos naplóba is beírják a jegyeket, hiányzásokat, az e-naplóba pedig az erre kijelölt személyzet vagy az oktatók töltik fel az adatokat.

Bemegyek órát tartani, telefonról is be tudok lépni a rendszerbe, ha valaki hiányzik, azt bevezetem, s tíz perc múlva már a szülő is tud róla

– mesélte humorosan Mátéfi. Hozzátette, a jegyek és a hiányzások bevezetésén kívül a pedagógusok oktatási anyagokat is küldhetnek diákjaiknak, illetve az online rendszer félév végén tanulmányi átlagot is számol az iskolásoknak. Azt is elmondta, tudomása szerint Marosvásárhelyen még két iskolában van hasonló rendszer, de Szászrégenben is tud olyan tanintézményről, ahol használják ezt.

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője arról tájékoztatta lapunkat, hogy tudomása szerint Hargita megyében csak egy iskolában, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban használják a szóban forgó rendszert.

A főtanfelügyelő kiemelte, amíg az oktatási tárca nem rendelkezik arról, hogy ezt be kell vezetni minden iskolába, addig a tanintézmények vezetőségei önállóan dönthetnek ennek szükségességéről, de természetesen a hagyományos naplóba is be kell vezetniük az adatokat. Farkas Zoltán Béla, a gyergyószentmiklósi iskola igazgatója megkeresésünkre kifejtette, már több mint négy éve bevezették a digitális naplót,

az online felületet az iskolában fejlesztették ki, nem kaptak hozzá támogatást.

Az adatokat az osztályfőnök aktualizálja az elektronikus naplóban, így a szülők ezen keresztül is láthatják a gyerekük nyilvántartott jegyeit, hiányzásait. „Arra az esetre fejlesztettük, hogy minden szülő napirenden legyen, hogy is áll a gyereke az iskolában” – fogalmazott.

Az egyetemeken már használják

Az iskolai elektronikus napló egyébként hasonló elképzelésen alapul, mint a Neptun nevű online rendszer, amely a magyarországi felsőoktatási intézmények – ide tartozik a Sapientia EMTE is – információs tanulmányi és pénzügyi adminisztrációját, oktatási, oktatás-szervezési feladatainak regisztrálását és információs rendszerét látja el. A hallgatók itt figyelemmel követhetik a jegyeiket, és ebben a rendszerben jelentkezhetnek vizsgákra is, emellett pedig számos tanulmányaikkal kapcsolatos információt elérhetnek benne.