Hargita és Maros megyei települések, ahol majd ingyenes wifire kapcsolódhatunk

Simon Virág 2018. december 11., 15:15

Országszerte 224 település kap támogatást az Európai Uniótól arra, hogy közterületeken ingyenes wifit biztosítsanak. Az idén májusban meghirdetett pályázat eredményeit a napokban hirdették ki. Hargita megyében nyolc, Maros megyében hét önkormányzat kap 15 ezer eurót erre a célra.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Romániában tízezernél több település csatlakozott a WiFi4EU portálon meghirdetett pályázathoz és kért értékjegyet, hogy közterületein ingyenes wifit biztosítson. Az önkormányzatok márciusban regisztrálhattak, májusban nyújthatták be pályázataikat.

Hargita és Maros megyéből egyaránt harminc település szeretett volna támogatásban részesülni.

{A}

A pályázat értelmében az Európai Unió 15 ezer eurós értékjegyet ad a településeknek, hogy a közösségi élet színterein – könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken – internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. A pályázatban megnevezték a cégeket, amelyek elvégezhetik a munkálatokat, és ezek egyenesen az európai hatóságokhoz fordulva juthatnak hozzá a jegyek ellenértékéhez. A településeknek vállalniuk kellett, hogy legalább három évig fedezik a wifirendszerek működtetésével járó költségeket.

A múlt pénteken közzétett eredmények szerint országszerte 224 település pályázott sikeresen.

  • Hargita megyében Csíkszentmihály, Korond, Csíkszentsimon, Oklánd, Csíkmadaras, Ditró, Gyergyóremete és Balánbánya kap értékjegyet;
  • Maros megyében Nyárádgálfalva, Dicsőszentmárton, Marosludas, Szováta, Nyárádszereda, Ákosfalva és Marosszentanna részesül a támogatásban.

Azoknak, akik lemaradtak az első kiírásról, nem kell elkeseredniük, ugyanis a WiFi4EU-program a 2017 és 2019 közötti időszakban 120 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat. A következő két évben további négy pályázati felhívást fognak meghirdetni a kezdeményezés keretében.