Tanasă következő célpontjai: a tusnádfürdői zászlók

Kovács Attila 2018. december 11., 11:04

A tusnádfürdői Városháza felirat után a polgármesteri hivatalnak is otthont adó épület előtt felhúzott székely- és városzászlók eltávolítását is szeretné elérni a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).

A székely- és városzászlók Tusnádfürdőn, az új városháza avatóján Fotó: Gecse Noémi

A közel egy hónapja iktatott keresetlevél szerint, amelynek másolatát a Hargita Megyei Törvényszék bocsátotta rendelkezésünkre, a Dan Tanasă vezette egyesület augusztusban elektronikus levélben kérte a Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatalától a városháza előtt látható székely-, illetve az általuk fehér-zöld színűnek nevezett városzászló eltávolítását. Mivel nem kaptak választ, pert indítottak a lobogók eltüntetése érdekében.

{A}

A keresetlevél által a Székely Nemzeti Tanácsnak tulajdonított, ,,székely zászlóként ismert” lobogót tavaly nyáron, az új városháza felavatásával egy időben húzták fel az épület előtt felállított zászlórudakra, a román és az európai uniós zászlók mellé. Szintén az egyik zászlórúdra került fel a zöld és fehér színeket, illetve a város címerét is megjelenítő városzászló.

Az ADEC a korábbi hasonló perekből ismert érveket sorakoztatja fel az eltávolításra vonatkozó kérésének indoklásában,

a székely lobogót szerintük törvénytelenül húzták fel közterületen. „Romániában egyetlen személy vagy szervezet arra vonatkozó joga sem ismert, hogy középületre, vagy közterületre kitűzhet egy általa elfogadott, sajátos jelképet hordozó zászlót” – olvasható a szervezet beadványában, amely az 1994. évi, Románia zászlajának kitűzésére is vonatkozó 75-ös törvény és a 2001. évi 1157-es kormányhatározat előírásaira hivatkozik.

A két jogszabály előírja, hogy más országok zászlóit csak a román trikolórral együtt lehet kitűzni közterületeken hivatalos alkalmakkor, az egyesület pedig ezt úgy értelmezi, hogy csak a román és az uniós zászló lehet folyamatosan kitűzve középületeken vagy közterületeken.

A városzászló esetében a 2015. évi 141-es számú törvényre hivatkoznak, amely szerint csak az a lobogó minősül hivatalosan egy közigazgatási egység saját zászlónak, amelynek elfogadásáról kormányhatározat rendelkezik, a tusnádfürdői pedig nem teljesíti ezt a feltételt – írja a dokumentum.

Az ADEC azt is kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg, hogy a polgármesteri hivatal a törvényes határidőn belül nem válaszolt a zászlók eltávolítását kérő, augusztusban elküldött levelükre. Kérdésünkre Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere elmondta,

nem tesznek eleget a felszólításnak, és perelni fognak a székely- és városzászló érdekében.

A város zászlóját közel húsz éve fogadta el a helyi önkormányzat, azóta is használják, eddig nem zavart senkit – tudtuk meg. A zöld-fehér színű lobogón a város címere piros színben jelenik meg, a polgármester szerint lehet, hogy ez bántja az egyesületet. Idén jogerősen pert veszített már Tusnádfürdő az ADEC ellen, amely azt kéret, kötelezzék a polgármestert a új városházát magyarul és angolul megnevező feliratok eltávolítására.

{K1}

A feliratok még a helyükön vannak, Albert Tibor szerint

amíg végrehajtási eljárást nem kezdeményeznek levételük érdekében, ők nem fogják eltüntetni azokat.