Sérült gyermekek javára tartanak nyers-vegán jótékonysági vacsorát

Székelyhon 2018. december 11., 09:11

Nyers-vegán fogásokból álló jótékonysági vacsorára várja az adakozó kedvű személyeket Varga István magyarországi mesterszakács. A felajánlásokkal a sérült gyermekeket gondozó székelyudvarhelyi Szent Ferenc Egyesület tevékenysége támogatható.

Nyers-vegán: új ízek kipróbálására és jótékonykodásra hív a magyarországi séf Fotó: Csedő Attila

A Nyers Séfkén ismert Varga István nem először jár Székelyudvarhelyen, idén ősszel workshopot tartott a nyers-vegán életmódról, táplálkozásról. Az akkori erdélyi turné során egy különleges együttműködés is létrejött, a Szent Ferenc Egyesület képviselői ugyanis segítséget kértek a séftől, hogy a gondozásukban lévő gyermekek étrendjébe beépíthessék a tisztán növényi alapú ételeket. Több tanulmány igazolja ugyanis, hogy

a nyers-vegán táplálkozásnak pozitív hatásai lehetnek az autizmussal élők fejlődésére.

Varga István akkor meglátogatta az egyesület gyermekeit, így fogalmazódott meg benne a jótékonysági vacsora ötlete.

A legutóbbi látogatás alkalmával a séf kezdő tanfolyamot tartott Székelyudvarhelyen. Olyan enzim- és vitamindús, nyers ételkülönlegességek elkészítését mutatta be a résztvevőknek, amelyek nemcsak az étrend követőinek, hanem mindenkinek hasznosak lehetnek. Egyébként a bemutatón

a töltött káposzta nyers, vegán változatát is elkészítették,

de készült még mákos guba és „nagyon csokitorta” is. „Hatalmas sikert aratott a nyers vegán töltött káposzta, de tulajdonképpen nem volt olyan menüpont, amit ne fogadtak volna lelkesedéssel. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, ami mindig örömmel tölt el” – mondta Varga István.

{A}

A workshop üzenete az volt, hogy merjünk változtatni táplálkozásunkon és ezáltal életünkön. A séf arról is beszámolt, hogy a székelyföldi turné iránt rendkívül változatos közönség érdeklődött, az idősebbek és a középkorúak mellett sok gyerek is elment a workshopokra, illetve

vegánok, vegetáriánusok és vegyes táplálkozásúak szinte egyenlő arányban vettek részt a rendezvényeken.

„A workshopom nem arról szól, hogy bárkire is ráerőltessünk egyfajta szemléletmódot, hanem egyszerűen szeretném megmutatni a mindenmentes nyers vegán táplálkozás lehetőségét, illetve azt, hogy ezt milyen szépen és egyszerűen lehet beiktatni a hétköznapokba” – magyarázta a Nyers Séf. Varga István a helyi vegán közösség kialakításában is segített, ugyanis azt tapasztalta, hogy nagy szükség van erre a tevékenységre egy olyan hagyománytisztelő közegben, amelyben legtöbben el sem tudják képzelni az életet húsevés nélkül.

Újabb turné és vacsora

Ebben a hónapban ismét erdélyi turnéra indul a magyarországi séf:

18-án Székelyudvarhelyen lesz vegánklub, 19-én Csíkszeredában egy ételkóstolóval egybekötött beszélgetés, 20-án, csütörtökön pedig a jótékonysági estet tartják meg Székelyudvarhelyen.

A turné 21-én, pénteken a marosvásárhelyi Freshpointban lévő vegánesttel zárul. A székelyudvarhelyi jótékonysági vacsorát este 6 órától tartják a Márton Áron Ifjúsági Házban (Iskola utca 2. szám). Az eseményre egyszemélyes (96 lejes), illetve páros (150 lejes) belépőt lehet váltani, amely természetesen tartalmazza a vacsorát. A részvételi szándékot az egyesület vezetőinél, Nagy Sándornál vagy Katalinnál lehet jelezni a 0740-022407-es telefonszámon, illetve a szentferencegyesulet@gmail.com e-mail-címen.