Találkozón a hétköznapokban megélt hagyományokról

Balázs Katalin 2018. december 10., 18:16

Ötödszörre szervezik meg a Hagyományőrzők Találkozóját, ahol olyan meghívottak mesélnek életvitelükről, akiknek mindennapjait a civil munkahelyük mellett a hagyományélés tölti ki. Az érdeklődőket a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárba várják szerdán.

Hétköznapi hagyományőrzésről lesz szó – ígéri Tőkés Lehel szervező Fotó: Balázs Katalin

A tavalyhoz hasonlóan idén is a népzene és néptánc kerül előtérbe, ugyanakkor új tartalmakkal is bővítik az idei Hagyományőrzők Találkozóját. Tőkés Lehel szervező megkeresésünkre közölte, ötödik alkalommal tartják meg a találkozót a Tizenhat Patak Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Gyergyószéki Szervezete szervezésében.

Az érdeklődők a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban olyan vendégekkel beszélgethetnek december 12-én, akiknek két hivatásuk van: a civil foglakozásuk és a hagyományélés. 

Az öt órától kezdődő eseményen a meghívottak 40–40 perces előadást mutatnak be, pontosabban tanúságtételt, melyekből kiderül, a hagyományt megélni nem egy bonyolult, erőltetett folyamat, és különböző munkakörök jól összeférnek az egyszerű, természetközeli életvitellel.

{A}

A meghívottakról

Helybéli meghívott lesz Bara István, akinek mindennapjai része a testedzés, míg a Bara-tanyán egyébként egészséges zöldségek teremnek, az erdőben keresik a patikát, és maguk sütik a kenyerüket. Székelyszenterzsébetről érkezik Kincses Kálmán református lelkész, aki a szürke marhák rideg tartását tekinti szívügyének, gazdálkodik, barantázik, népzenél és néptáncol családjával. A székelyudvarhelyi Kovács Csabáról sokan tudják, hogy a demokráciaközpont irodahálózatának szervezési igazgatója, azt viszont kevesebben, hogy hobbiszakács, aki ételeinek alapanyagait meg is termeli. Csókfalva-Erdőszentgyörgy unitárius lelkésze népzenész, néptáncos és néptáncoktató, ugyanakkor kutyatenyésztő, a magyar kopó fajta fennmaradásának segítője. Tőkés Lóránt hagyományőrző munkáját családjával együtt végzi, pontosabban éli, hazulról hozott jó példát folytatva. Velük mind megismerkedhetnek a hagyományok iránt nyitott érdeklődők.