Gyakran még az iskolák előtti gyalogátkelőknél sem lassítanak az autók

Antal Erika 2018. december 10., 09:18

Évente száz gyalogost gázolnak el a gépkocsik a gyalogátjárókon és azokon kívül, ezek között sok a súlyos sérülés – hívta fel a figyelmet Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója. Ezen a tendencián változtatnának Marosvásárhelyen.

A Dacia Általános Iskola előtt hétközben rendszeresen az átjáróra parkolnak  Fotó: Haáz Vince

Az eseményre a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának képviselőit is meghívták, valamint a rendőrséget, a városi tervezőket, építészeket, az iskolák képviselőit, pedagógusokat, illetve szülőket és gyerekeket is, hogy konkrét javaslatokat dolgozzanak ki a biztonságosabb iskolák körüli közlekedésért. 

A járművek nem lassítanak 

Az asztalokra a szervezők azokat a térképeket helyezték ki, amelyek egy korábbi kampányban résztvevő iskolák környékéről készültek, illetve a kérdőívek és az azokra adott válaszok összesítését is meg lehetett tekinteni.

Ahogy Gál Sándor érdeklődésünkre elmondta, az érdekelte őket leginkább, hogy hogyan látják a szülők, mennyire biztonságosak az iskolák környéke, gyerekeiket mennyire tudják biztonságban, mikor reggel megközelítik a tanintézményt, illetve amikor délben távoznak onnan. Elhangzott: az egyik és talán a legsúlyosabb probléma az, hogy

a járművek nem lassítanak az iskolák előtt, sok esetben még annak ellenére sem, hogy ott gyalogátjáró van.

A gyalogosok sem tartják be mindig a szabályokat Fotó: Haáz Vince

Erre az lehetne az egyik megoldás, ha 30-as kilométer/óránkénti sebességre köteleznék a járműveket – hangzott el az egyik javaslat. De a jelzőlámpák felszerelése és gombnyomással történő működtetése is megoldást jelentene a balesetek elkerülésére – emelte ki az egyik jelenlevő szülő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy

a parkolás is nagy gondot jelent, hiszen sok autótulajdonos nem tartja tiszteletben a gyalogátjárót és ráparkol arra, illetve annyira közel áll meg az iskola bejáratához, hogy a járdán már nem marad hely, a gyerekeknek az utcán kell haladniuk, ha kiléptek a kapun.

Gál Sándor arról is beszámolt, hogy reggelente egyes tanintézmények előtt nagy a zsúfoltság, mert a szülők gépkocsival viszik iskolába a gyerekeiket és nincs ahol megállniuk anélkül, hogy a forgalmat zavarnák. 

{A}

Az akcióterv folyatása

A marosvásárhelyi várban szervezett beszélgetés tulajdonképpen folytatása volt annak a többlépcsős akciótervnek, amely keretében az alapítvány szeptember 16. és 29. között  megszervezte az Oszkár – közlekedési kígyó vetélkedőt kilenc marosvásárhelyi iskola részvételével, kérdőíveket osztott ki a szülőknek, amelyben azt kérdezték, hogy mennyire vélik biztonságosnak az iskolák körüli közlekedést. Ugyancsak a biztonságos közlekedési kampány részeként zárták le két hétre az Unirea Főgimnázium előtti kis utcácskát, ahol gyalogos forgalmat alakítottak ki arra az időszakra. 

A megbeszélésen elhangzott, javaslatokat összesítik és a polgármesteri hivatalhoz, a rendőrséghez és a tanfelügyelőséghez is eljuttatják.