Öt iskolai fogorvosi rendelőt korszerűsítenek

Simon Virág 2018. december 09., 17:53

Marosvásárhelyen jelenleg csak megelőző tevékenység zajlik az iskolai fogorvosi rendelőkben, hiszen nincs megfelelő felszerelés, hogy kezelések is legyenek. Ezen fognak most változtatni.

Horațiu Lobonț szerint jövőre öt iskolában korszerű fogorvosi rendelő lesz. Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi városháza szakigazgatóságának vezetője Horațiu Lobonț azonban a napokban arról számolt be, hogy elindították a közbeszerzési eljárást, amely révén

öt rendelőt a legkorszerűbb fogorvosi székkel és berendezéssel szerelnek fel.

A szakigazgató tájékoztatása szerint a városháza által fenntartott iskolákban 35 orvosi rendelő működik és öt fogorvosi rendelő. A fogorvosokat a város alkalmazta, de jelenleg csak megelőző tevékenységet végeznek.

„Az iskolás gyermekek fogait rendszeresen ellenőrzik, nyilvántartást vezetnek erről és ha szükséges szakorvosi rendelőkbe küldik a diákokat. A helyes szájhigiénia és fogmosásról tartanak rendszeresen kiselőadásokat, hogy a gyerekek figyeljenek erre oda és helyesen tisztítsák a fogaikat.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Ezeket a rendelőket a legkorszerűbb fogorvosi székekkel és eszközökkel fogjuk ellátni. Erre a helyi költségvetésből 500 ezer lejt szavaztak meg. A tervek szerint a berendezések jövő év elejére érkeznek meg, és azután már nemcsak a megelőzést, hanem a fogak kezelését is biztosítani tudják az iskolákban”

– nyilatkozta az igazgató.

Iskolai fogorvosi rendelő működik a Bolyai Farkas Gimnáziumban, a Papiu Ilarian Főkollégiumban, az Unirea Nemzeti Kollégiumban, a Traian Săvulescu Szakközépiskolában és a Romulus Guga Általnános Iskolában.

A Maros Megyei Fogorvosi Kollégium kimutatása szerint a városi iskolások nagy többségét szülei rendszeresen elviszik magán fogorvosi rendelőkben, hogy ellenőriztessék a fogaikat és kezeléseket biztosítsak számukra, ha erre szükség van.