Nem szűnik meg a nyugdíjkézbesítés

Széchely István 2018. december 09., 22:18

Hiába kerül az államnak évente 600 millió lejébe a nyugdíjak kézbesítése, egyelőre nem megoldható, hogy minden érintett bankkártyára kapja a pénzt – hiába vetette fel a pénzügyminiszter. A nyugdíjasok tehát továbbra is kaphatják postai úton a nyugdíjukat.

Postai nyugdíjkézbesítés. Nem szűnik meg a szolgáltatás Fotó: Barabás Ákos

Panaszlevelet kapott szerkesztőségünk, amelyben egy idős székelyudvarhelyi nyugdíjas arról ír, hogy sokuknak milyen nagy szüksége van arra, hogy a postás házhoz vigye a havi járandóságot. „Megindokolnám, hogy mennyire rá vagyunk utalva” – fogalmaz olvasónk.

Minden nyugdíjas mellett nincsen kéznél a gyermeke, betegek vagyunk, nem látunk jól, nem tudunk mozogni, nem tudjuk ezek végett az automatát kezelni, ne gördítsen a Román Posta ilyen nehézségeket az amúgy is nehéz életünkbe”

– írja levelében a 75 éves asszony. Megkeresésünkre elmondta, a sajtóból értesült a tervezetről, és kétségbeesésében fordult hozzánk, ugyanis egyedül él, szemműtét előtt áll, és bankkártyáról nem tudná felvenni havi nyugdíját.

A nyugdíjak bankkártyán történő folyósításának ötlete Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nevéhez fűződik: a tárcavezető nemrég arról tett bejelentést, hogy költségtakarékossági megfontolásból azt akarják, 2019-től minden romániai nyugdíjas folyószámlára kapja a havi járandóságot.

Az államnak évente 600 millió lejébe kerül a nyugdíjak kézbesítése, ezért 2019-től már nem a postások fogják házhoz vinni az összegeket, hanem bankkártyára utalják majd

– jelentette be a miniszter.

{A}

Nem történt változás a nyugdíjak folyósítását illetően, marad minden, ahogy volt, nem fog megszűnni a nyugdíjak postások által történő kézbesítése

– mondta el megkeresésünkre Bán Katalin, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár vezetője. Valóban volt a pénzügyminiszter részéről egy javaslat a bankkártyás nyugdíjfolyósításra, de tudomása szerint ezt megcáfolta a munkaügyi minisztérium, ugyanis az elszigetelt településeken élők esetében a folyószámlára történő utalás egy hasznavehetetlen megoldás. Központi hatáskörbe tartozó intézkedésről lévén szó az általa elmondottak ugyan nem számítanak hivatalos információnak, magyarázta Bán Katalin, de hozzáfűzte, intézményük sem kapott semmilyen hivatalos átiratot arról, hogy januártól változna a nyugdíjfolyósítás módja. „A jelenlegi körülmények között Romániában ezt nem lehet kivitelezni.

Nagyon sok idős ember ki sem tud mozdulni a házból, vagy óriási gond lenne számára a bankautomatát kezelni”

– fogalmazott. Vannak kényelmi előnyei a bankkártyás nyugdíjfolyósításnak, a városi nyugdíjasoknak szokták is javasolni, ugyanis így ők bármikor felvehetik a járandóságot, nem kell várniuk a postást és nem kell attól tartaniuk, hogy nem kapják kézhez az összeget, ha a kézbesítő nem találja őket otthon. A banki utalás azonban csak az egyik lehetőség, a vidéken élők zöme jelenleg is a postai kézbesítést kéri – tudtuk meg a megyei nyugdíjpénztár vezetőjétől, aki kérdésünkre arról is tájékoztatott, hogy

megyeszerte a nyugdíjasok mintegy kétharmadának a postások viszik ki a járandóságot és csak egyharmadnyian kapják folyószámlára az összeget.

Cáfol a munkaügyi minisztérium

Az összes nyugdíj bankkártyára történő folyósítását a munkaügyi minisztérium is cáfolta. Az Adevărul napilap érdeklődésére a tárca illetékesei azt közölték,

a minisztériumban nem létezik ilyen jellegű projekt és a közeljövőben nem is lesz.

Egy ilyen tervezetet a munkaügyi tárcának kellene előterjesztenie, hiszen annak az alárendeltségébe tartoznak a megyei nyugdíjpénztárak. A pénzügyminiszter bejelentését később Marius Bundăi új munkaügyi miniszter is cáfolta, egyszersmind megerősítve, hogy a nyugdíjasok továbbra is választhatják majd a postai kézbesítés lehetőségét.

A mintegy 5,3 millió romániai nyugdíjas közül jelenleg nagyjából 3,2 millióan postai úton kapják kézhez havi járandóságukat,

a bankkártyás nyugdíjfelvétel lehetőségével csak 2,17 millióan élnek.