Huszonöt év, tizenöt dal, egy lemez

Pethő Melánia 2018. december 07., 14:58

Könnyűzenei válogatást állítottak össze az elmúlt 25 évben készült gyergyószéki vonatkozású dalokból. A tizenöt dalt tartalmazó lemez mesterpéldányát szombaton mutatják be a Szent Miklós Napok részeként.

Örömzenélés a tavalyi Szent Miklós Napokon. Az eseményt követően láttak hozzá a zenészek a közös projekthez Fotó: Baricz Tamás Imola

Made in Gyergyó címmel rövidesen új hanglemez válik elérhetővé, amely

az elmúlt 25 év gyergyói zenei terméséből nyújt ízelítőt.

A tavalyi városnapi örömzenélés erősítette meg az ötletgazda Tatár Attila, a Bagossy Brothers Company énekes-gitárosának egy korábbi gondolatát, vagyis a közös hanglemez elkészítését – tudtuk meg tőle. Kezdeményezését felkarolták zenésztársai, így a mesterpéldányt szombaton be is mutatják a Szent Miklós Napok részeként este 7 órától a Figura stúdiótermében.

A megfelelő minőségű lemez összeállítása érdekében újra fel kellett venni az elavult technikával rögzített dalokat: az élőben játszott dobalapokat a Marosvásárhelyi Rádió stúdiójában rögzítették, a további hangszeres alapok felvétele Gyergyószentmiklóson zajlott Bagossy László, a Bagossy Brothers Company basszusgitáros-énekesének zenei vezetésével. Ezen dalok mellé kerültek korszerű technikával felvett produkciók is, az összeállt anyag a szegedi Miracle Sound Stúdióban kapott egységes hangzásformát.

{A}

A projekt megvalósításához szükséges anyagiakat elsősorban a produkciókban szereplő zenészek biztosították. „Egy támogatónk volt, a jelenleg Budapesten élő, gyergyói származású Erdélyi Róbert üzletember” – tájékoztatott Tatár Attila. Hozzátette, bevételre egyáltalán nem tartanak igényt.

Egy dolgot kértek csak a kiadótól: ha elfogynak a lemezek, készítsenek újabbakat, hogy mindig lehessen hozzájutni

– erre igent is mondott a lemez kiadását és forgalmazását felvállaló sepsiszentgyörgyi Dancs Market Records. Az ötletgazda hozzátette, remélik, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek, és jövőben újabb lemezt adhatnak ki az ezután készülő gyergyói dalokból.

Ami a válogatásba került

A válogatáslemezen szereplő együttesek/előadók és dalaik: 4S Street – Ez az út; Teddy Queen – Kísérj el; Dreamland residents – A szélben; Baricz Gergő – 40 éven át; No Sugar – Egyetlenem; Bagossy Brothers Company – Csendes vizeken; Poplesz – Virágos; Laridante – Through Your Eyes; Lovenet – Könyörgés; Gáspár Zoltán – Két szív; Orion – Szép volt minden; Álarc – Évezredek béklyója; Incognito – Sivár az élet; Remote musicians – Rollercoaster Ride; Full Screen – Utazás. Habár gyergyói zenekarok/előadók mellett idegennek tűnő nevek is megjelennek a jegyzékben, a projektkoordinátor jelezte, mindeniknek köze van Gyergyóhoz.