Dăncilă: január elsejétől nő a minimálbér

Székelyhon 2018. december 07., 13:01

Pénteki ülésén fogadja el a kormány azt a határozattervezetet, amellyel 2019. január 1-jétől a jelenlegi 1900 lejről 2080 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében pedig 2350 lejre emeli a minimálbért – közölte Viorica Dăncilă a kormányülés sajtónyilvános részén.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A miniszterelnök emlékeztetett, korábban a kabinet elfogadott egy rendeletet a differenciált minimálbér bevezetéséről. A pénteki ülés napirendjén szereplő, ezt kiegészítő határozat

2080 lejben szabja meg a kötelező legkisebb munkabér összegét, illetve 2350 lejes minimálbért irányoz elő a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkatapasztalattal rendelkezők esetében.

A 9,47, illetve 23,68 százalékos minimálbér-emelésre vonatkozó intézkedés január elsejétől lép érvénybe – nyomatékosította Dăncilă az Agerpres beszámolója szerint.

A kormányfő ugyanakkor cáfolta a bérek és a nyugdíjak befagyasztásáról szóló híreszteléseket, és hangsúlyozta, 2019-ben az egységes bértörvényben előírtaknak megfelelően nőnek majd a fizetések a közszférában.

Nem korrekt, nem tisztességes téves információkkal aggodalmat kelteni a nyugdíjasok, közalkalmazottak körében, játszani az érzelmeikkel

– fogalmazott a miniszterelnök.

{A}