Marosvásárhelyen is tájékozódott az ENSZ különmegbízottja

Antal Erika 2018. december 07., 12:50

A kolozsvári tanácskozást követően Marosvásárhelyen találkozott az oktatási intézmények, egyetemek és középiskolák képviselőivel Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja.

A gyakorlatban megvalósuló anyanyelvhasználati jogokról tájékozódott az ENSZ-biztos Fotó: Haáz Vince

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MACISZESZ) által szervezett megbeszélésen öt olyan romániai egyetem küldöttje vett részt, amelyben magyar nyelvű oktatás is folyik. A felekezeti középiskolai oktatást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium igazgatója képviselte, valamint jelen volt Ferencz S. Alpár az RMPSZ részéről, az RMDSZ-t pedig Szabó Ödön parlamenti képviselő és Novák Csaba Zoltán szenátor képviselte. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Novák Csaba Zoltán, Vincze Lóránt, a FUEN elnöke és Fernand de Varennes ismertette mindazt, ami a megbeszélésen elhangzott. Elmondták, három nagy témakörről esett szó:

az anyanyelv használatáról a közigazgatásban, a romániai magyar egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásáról és az anyanyelvű oktatás témájáról.

Annak ellenére, hogy léteznek törvények, Románia nem tartja be azokat – hangsúlyozta Vincze Lóránt, aki elmondta, konkrétan a marosvásárhelyi katolikus iskoláról, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumról is szó esett, akárcsak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemről. 

Szabó Béla, a MOGYE magyar tagozatának vezetője lapunknak elmondta, informális találkozó volt, amelyen az egyetem helyzetét ismertette az ENSZ-biztossal: azt, hogy bár létezik az anyanyelvű oktatásra vonatkozó törvény, mégsem tartják tiszteletben, mert a tanintézet román többségű vezetősége az egyetemi autonómiára hivatkozik.

Azt, hogy mi lesz ennek az eredménye, vagy hogy egyáltalán lesz-e valamilyen pozitív hatása ránk nézve, nem tudom megmondani. Mi, Nagy Előd kollégámmal elmondtunk mindent, ismertettük azt a küzdelmet, amely már évek óta tart, aztán meglátjuk, mi lesz”

– mondta a professzor. 

Fotó: Haáz Vince

Fernand de Varennes több jogi egyetemen is tanít, a kisebbségi jogok a szakterülete. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy francia nemzetiségű kanadai–ausztrál állampolgár, aki néhány hónapja tölti be az  Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) különmegbízotti tisztségét.

Számos európai, afrikai és ázsiai országban is tanulmányozta a kisebbségi jogok kérdését, az azokat szavatoló törvényeket, illetve a törvények hiányosságait, azok tiszteletben tartását.

A közelmúltban Bécsben tájékozódott az ausztriai romák helyzetéről, jövő héten pedig Jerevánba utazik. Elmondta, Kanadában a francia nemzeti kisebbség mintegy hatszázezres létszámú, és most éppen a saját, francia tannyelvű egyetem létrehozásáért küzd. Erdélyi útja során teljes rálátást nyert a romániai magyar közösség helyzetére, az itt elhangzottakra pedig tekintettel lesz további munkája során. Legközelebb Genfben lesz egy nemzetközi konferencia, amelynek a nemzeti kisebbségi jogok a témája, és amelyen kezdeményezik, hogy a kisebbségi jogok váljanak alapvető emberi jogokká.

{A}