Adományokat gyűjtenek a leégett gyülekezeti ház újjáépítésére

Simon Virág 2018. december 06., 21:00

Lángok martalékává vált a nyárádszentimrei református közösség gyülekezeti háza. Az épületnek teljes egészében leégett a felső, fából készült része, csak a falak állnak még. A kis református közösség az emberek segítségére számít, hogy újraépíthesse az otthont.<

Teljesen kiégett az épület, csak a falak állnak Fotó: Szigeti Simon Emőke

November 28-án éjfélkor leégett a Nyárádszentimrei Református Egyházközség gyülekezeti háza. A szintes épületet 2014-ben fejezték be, külföldi és belföldi adományokból építették fel, a település büszkesége volt.

{A}

Érdeklődésünkre Szigeti Árpád református lelkész elmondta, hogy az épület alsó részén gyülekezeti terem, konyha és fürdő volt, az emelten pedig öt vendégszoba.

A gyülekezet számára nehéz időszak a jelenlegi, hiszen porrá lett a szép gyülekezeti ház, amelynek megépítéséhez sokan hozzájárultak, és szívügyüknek tekintettek. A református templom 13. századi műemlék épület, és nincs fűtés benne, a hideg időszakban minden gyülekezeti alkalmat a szép és meleg gyülekezeti házban tartottunk

– számolt be a lelkész, aki érdekesnek tartja, hogy két nappal később a református parókia szomszédságában egy istálló szintén leégett, sőt a tűz tovább is terjedt, de a falubeliek figyelmességének köszönhetően a lángok terjedését idejében meg tudták fékezni. Az épületben nem voltak állatok, csak takarmányraktárként használták, s nem volt villany bevezetve.

Mi most az adventi alkalmakat, az istentiszteleteket a volt kántori lakás két egybenyitott szobájába tartjuk. Oda húzódtunk be, akkor is, ha a helyet nem lehet rendesen kifűteni, de egyelőre nincs más megoldásunk

– mondta a lelkész.

Fotó: Szigeti Simon Emőke

Szigeti Árpádtól megtudtuk, hogy az egyházi épület be volt biztosítva, csütörtökön ki is szállt a cég képviselője, és felmérte a helyzetet. De az ügyintézés Bukarestben zajlik, így előre láthatóan nagyon hosszas lesz, s nem tudni, hogy mekkora lesz a kártérítés. Ők pedig mielőbb neki szeretnének fogni az gyülekezeti otthon visszaépítésének. A nyárádszentimre református gyülekezetben és a hozzá tartozó seprődi leányegyházközségben összesen 184 lélek van, önerőből semmiképp nem tudják újjáépíteni település egyik legszebb épületét.

A presbitérium határozata alapján gyűjtést szervezünk, hogy aki tud támogassa ezt a nagylélegzetű újjáépítési tervünket

– tudtuk meg.

A nyárádszentimrei gyülekezetünk bankszámla száma a következő: RO73RNCB0193157342340001 (BCR, Marosvásárhely).

A tűzeset kapcsán kikértük a tűzoltóság véleményét is. Mint Cristian Virag, az intézmény sajtószóvivője elmondta, a nyárádszentimrei gyülekezeti házban keletkezett tűzet minden valószínűség szerint az emeleten levő kályha okozta. A felforrósodott kályha, vagy esetleg az abból kipattanó szikra lobbanthatta lángra az egész felső részt, amely fából volt. „Tudni kell, hogy egy házat kívülről nem egyszerű felgyújtani. Ahhoz valaki bent kell legyen és gyúlékony folyadékot kell a földre, vagy a búrotokra öntsön, hogy azok lángra kapjanak. Ilyesmire utaló jeleket nem találtunk” – részletezte a szóvivő.