„Ugyanazt a nyelvet beszéli” az RMDSZ és az MPP

Gergely Imre 2018. december 06., 18:33

Először ült egy asztalhoz Mezei János, a Magyar Polgári Párt újdonsült elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Gyergyószentmiklóson egyeztetett az MPP és az RMDSZ vezetése Fotó: Gergely Imre

Egyetértettek abban, hogy a 2014-ben megkötött és 2016-ban megújított együttműködést folytatják. Elhangzott, keresik a lehetőségeket további közös projektekben való együtt dolgozásra is – Mezei János egy gazdaságfejlesztési akcióterv összeállítására utalt, de erről nem derültek ki további konkrétumok a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Kelemen Hunor elmondta, úgy látja, a négy éve megkötött RMDSZ–MPP-megállapodás helyes döntés volt, és azóta is hasznosnak bizonyul. A polgári pártban olyan partnert látnak, amellyel közösen lehet tervezni és haladni a közösségi célok elérése felé. Akár gazdaságfejlesztésről, akár közösségi jogokról, akár autonómiáról van szó,

ugyanazt a nyelvet beszélik

– tette hozzá. Rámutatott, az MPP számára is mindenképpen hasznos az érvényben lévő egyezség, hiszen azóta a párt jelen van a parlamentben, és az önkormányzatokban is megerősödött, több polgármesterrel rendelkezik, mint korábban.

2019-ről nincs döntés, 2020-ra figyelnek

Arra az újságírói kérdésre, hogy a gyergyószentmiklósi találkozón volt-e szó a közelgő 2019-es európai parlamenti választásokon való esetleges együttműködésről, Kelemen kifejtette, nem szabad a következő választást egymagában nézni, hanem a 2020-as romániai parlamenti választásokra kell figyelni. Hozzátette azonban, az RMDSZ részéről nincs akadálya annak, hogy ezt az együttműködést is megerősítsék, erről még fognak tárgyalni a közeljövőben. Mezei elmondta,

az MPP még nem döntött arról, hogy külön vagy más párttal közösen fognak-e indulni az EP-választásokon.

Következik az MPP–EMNP-találkozó

Az MPP november végén hivatalba lépett új elnöksége egyeztetést kezdeményezett az Erdélyi Magyar Néppárttal is. Szilágyi Zsolttal, az EMNP elnökével december 8-án Kolozsváron kerül sor megbeszélésre.

{A}