Kimozdulhat a holtpontról a campusépítés ügye

Molnár Rajmond 2018. december 07., 10:32

Előrelépés történhet a tíz éve leállt csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola campusépítési munkálataiban. A helyi önkormányzat ugyanis a Regionális Operatív Programba nyújt be pályázatot, hogy az elkezdett tanműhelyet megépíthessék.

Két-három méteres vasoszlopok lógnak ki a földből. Ideje volna már folytatni a beruházást Fotó: Pinti Attila

Részben megoldódhat a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola lassan tíz éve megrekedt campusépítési munkálatainak helyzete: a városi önkormányzat pályázatot nyújt be, melynek révén befejeznék az iskolához tartozó tanműhely kormányzati pénzből elkezdett, majd abbamaradt építését.

A campusépítési program többi befejezetlen létesítménye esetében további pályázati lehetőségekre vár a hivatal

– tudtuk meg Füleki Zoltántól, Csíkszereda alpolgármesterétől. „A tanműhelyre már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, és igyekszünk már decemberben benyújtani a pályázatot az Európai Unió e célra meghirdetett programjának kiírására, a Regionális Operatív Programba. Ha a struktúra építészeti szempontból megfelel, a jövőben a többi abbamaradt épület befejezésére is pályázunk. Természetesen nem tudom garantálni, hogy a hamarosan benyújtandó pályázatunk nyer, de valószínűleg működni fog” – fogalmazott Füleki.

Fotó: Pinti Attila

Szén János iskolaigazgató érdeklődésünkre kifejtette, a tervezett tanműhely alapja az iskola épületétől kissé távolabb, a csíktaplocai udvar szélén, a tanintézmény fiú-bentlakásának épülete mögött található. Könnyen észrevehető, hiszen a megkezdett alapból két-három méteres vasoszlopok lógnak ki.

„Amennyiben nyer az önkormányzat által benyújtott tender, és megépül az új, modern követelményeknek megfelelő tanműhely, a jelenlegit lebontják, így nagyobb udvar lesz nekünk és a szomszédságunkban található iskoláknak” – magyarázta az intézményvezető. Hozzátette, sajnálatos, hogy az iskola köré tervezett számos épület esetében lassan tíz éve állnak a munkálatok, hiszen

nagy szükségük volna új épületre, mivel a jelenlegiben nagyon szűkösen férnek.

{A}

Szinte tíz esztendeje már, hogy szünetelnek a Kós Károly Szakközépiskola campusépítési munkálatai. Az elkezdett, majd félbemaradt beruházás célja az iskolaépület bővítése volt, de a létesítményeknek csak az alapjai épültek meg.

A campusépítési program részeként hat épületet terveztek, ezek közül az iskola, a műhely és a sportterem építése kezdődött el,

a továbbiakban pedig egy modern bentlakás, szolgálati lakásokat magában foglaló épület és új kazánház is készült volna. A hatalmas beruházást azonban csak egy évig finanszírozta a kormány. A munkálatok 2008-ban kezdődtek el, arra az évre volt pénz, a következő évben a kivitelező cég még dolgozott, de már nem kapta meg a pénzét, ezért a munkálatokat leállították, és máig nem folytatták. Bár 2014-ben a városi önkormányzat pályázatot nyújtott be a Regionális Operatív Programhoz a munkálatok folytatására, nem járt sikerrel.