Továbbra is egymásnak ellentmondó forgalmi táblákon kell eligazodniuk az idegen autósoknak

Kovács Attila 2018. december 06., 09:17

Noha közel egy éve ismét a város ügykezelésébe került több olyan csíkszeredai utca, amelyek évekig az országos útügy hatáskörébe tartoztak, a zavaró, egymásnak ellentmondó forgalmi táblákat nem tudták megváltoztatni. A Hargita utca nyugati részén sem létesültek új gyalogátjárók.

Az út a város ügykezelésébe került, de az egymásnak ellentmondó táblák maradtak Fotó: Pinti Attila

Év elején kapta vissza Csíkszereda a Brassói út, a Rét és Forrás utcák, illetve a Hargita utcának a város kijáratáig vezető szakasza ügykezelésének jogát az országos útügytől. 2011-ben azért kellett átadni ezeket, hogy az E578-as európai út felújítása során újraaszfaltozzák, mint az európai út városon átvezető szakaszait.

{A}

Több zavaró körülményt azóta sem sikerült eltüntetni,

továbbra is egymásnak ellentmondó forgalmi táblák találhatók a vasúti felüljáró keleti végén található körforgalom közelében.

A város által a Villanytelep utca új szakaszának megépítése után kihelyezett táblák a valós forgalmi helyzetet mutatják, az európai út felújításakor felállítottak viszont a korábbi állapot alapján adnak útmutatást, egymástól alig néhány méterre. Az országos útügy táblái ráadásul csak egynyelvű, román feliratokat tartalmaznak, nemcsak ott, hanem a többi, fentebb jelzett utcában is.

Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester szerint a városnak szándékában áll a jelzett, hibás irányt mutató táblák eltávolítása, illetve az egynyelvűek helyett magyar feliratokat is tartalmazók kihelyezése, de ez elsősorban nem rajtuk múlik.

A polgármesteri hivatal és a közlekedésrendészet közötti együttműködés évek óta nem túl jó,

a különböző engedélyeket, jóváhagyásokat rendszerint késve kapja meg a hivatal, esetenként pedig a rendőrség kifogásokat is emel. Szőke azt mondta, az akadályok ellenére a szükséges változtatásokat el fogják végezni.

Fotó: Pinti Attila

A Hargita utcának a város kijáratáig, pontosabban a Rét utca nyugati végpontjáig vezető szakaszán, amelyet szintén az európai út részeként újítottak fel, az újraaszfaltozás után alig két gyalogátjáró maradt – egyik a vasúti felüljáró híd közelében, a másik a volt traktorgyár mellett. Ezek egymástól jelentős távolságra, közel egy kilométerre találhatók.

A két átkelő közötti szakaszon több mellékutca – így a Sas, Kút és Olt utcák – lakói, ha szabályosan akarnak közlekedni, csak jelentős kerülővel juthatnak el a túloldalra, ahol a legközelebbi üzlet van. A Kút vagy Olt utcából például több mint 400 méterre van a vasúti felüljáró melletti átkelő, újabb 400 méter a túloldalon levő üzlet, a visszaúttal együtt több mint 1,5 kilométeres sétát jelent ez a kerülő. Az ott lakók már többször kérték, hogy állítsák vissza a megszüntetett átjárókat, de úgy tűnik, erre még egy ideig, néhány évig várni kell.

Az alpolgármester kérdésünkre azt mondta, a Hargita utca tervezett felújításának előkészületei során, amelynek érdekében európai uniós támogatásért pályáznak,

a tervezők megvizsgálják a korábbi gyalogátjárók visszaállításának szükségszerűségét.