Felajánlotta jövedelme tizedét öt évre előre a svájci férfi, most pedig a gyergyóiakon a sor

Balázs Katalin 2018. december 05., 19:40

„Nem volt példa a múltban, hogy a református közösség adományokat kérjen, viszont már sok helyre támogatóként csatlakozott. Ma nekünk van szükségünk segítségre, de ha holnap máshol lesz, mi is igyekszünk odaállni” – fogalmaz Mátyás István gyergyószentmiklósi lelkész.

Új, fehér falak a parókia épületében. A munkának koránt sincs vége Fotó: Balázs Katalin

A gyergyószentmiklósi református parókia épülete 1935-re készült el, azóta nagyobb javítás nem történt rajta. „Új lelkipásztor került Gyergyószentmiklósra, és mivel egy héttagú családról van szó, természetesen már kissé kicsinek bizonyult a parókia, ezért felvetődött az igény, hogy felújítsuk. Hangsúlyt fektettünk a gyülekezeti terem rendbetételére is, hiszen szüksége van a közösségnek egy helyre, ahol bizonyos események zajlanak” – így fogalmazott Ősz Sándor, a Gyergyószentmiklósi Református Egyházközség főgondnoka a kedden tartott sajtótájékoztatón.

Az épület felújítása, majd a manzárd kialakítása a Bíró Sándor lelkészt váltó Mátyás István igénye volt, családjának lakható körülményeket akart teremteni azzal együtt, hogy semmiképp sem kívánta, hogy a közösség rájuk áldozza pénzét. Végül megbékélt a gondolattal: nem lenne ő jobb sáfár és jobb lelkész, ha hagyná a parókia épületét tovább romolni.

Fotó: Balázs Katalin

„Az összberuházás nagyobb, mint amire mi számítottunk, hiszen amikor elkezdtük a felújítást, olyan dolgok kerültek elő, ami plusz kiadást jelentett. Most egy kicsit mínuszban vagyunk, de Isten segítségével biztos pluszba fogunk kerülni, és ez egy új lendületet fog adni gyülekezetünknek” – vallja a főgondnok. A gyülekezet köréből, pontosabban a református nőszövetségtől jött az ötlet: a munkálatok folytatásához szervezzenek estet, gyűjtsenek adományokat.

Jótékonysági estre készülnek

Mátyás István lelkész jelezte, a kérés neki nagy szégyen, végül beleegyezett. Az indokot is megosztotta a sajtó képviselőivel. „A fordulópontot a szemléletben, hogy nem kérünk senkitől, az hozta meg, amikor

egy svájci férfi, akit életemben kétszer láttam, azt mondta, neki annyira fontos ez az ügy, hogy ő előre öt évre a jövedelme tizedét most ideadja.

Akkor azt mondtam, hogy ha ez egy külföldinek ennyire fontos, akinek se Gyergyóhoz, se hozzánk igazából mély kötődése nincs, akkor lehet, hogy a helybéliek közül is sokan így gondolkodnak. Adjuk meg a lehetőséget, hogy ők is beszálljanak a támogatásba.”

{A}

Simon Katalin Emese, a nőszövetség elnöke tudatta a részleteket az estről, amely nem zenés mulatság, hanem adventi, csendes, baráti beszélgetés lesz. December 15-én estére a Szilágyi vendéglőbe egy szerény vacsorára, koccintásra és a nőszövetség tagjai által készített süteményekre hívják az érdeklődőket rögtön az Együtt egymásért eseményzáró ünnepséget követően.

A jótékonysági estre belépőkártyát ötven lejért lehet váltani

a parókián, a Kabelkon üzletben, illetve azoktól, akik személyesen adnak át meghívót. A részvételi kártyákat december 10-ig árusítják, hiszen előre kell a vendéglőnek is jelezni a résztvevők számát. Aki nem ér el az estre, adománykártyát válthat tetszőleges összegért. Erre egész december hónapban módja van a fent felsorolt helyeken, így vehet részt a kis közösségek nagy összefogásában, amelynek hagyománya van Gyergyószentmiklóson.