Mintha a valódi Mikulást látták volna

Pethő Melánia 2018. december 05., 20:22

Szent Miklós püspökkel találkozhattak a járókelők Gyergyószentmiklóson. „Voltak, akik szinte sírva jöttek, hogy ők mindig is hittek a Mikulásban, de most végképp meggyőződtek a létezéséről” – mondta megrendülten a pusztavámi férfi, akiben megjelenése folytán sokan a valódi Mikulást vélték felfedezni.

Városnéző körúton a „püspök” Fotó: Kolozsi-Borsos Gábor

A pusztavámi Kubinyi Balázs a négy évvel ezelőtti Szent Miklós-napi főzőversenyen tűnt fel először Gyergyószentmiklóson. Csapatát népszerűsítve mikulásjelmezben járt-kelt a forgatagban, gyerekekhez, felnőttekhez egyaránt voltak kedves szavai, és édesség is került elő puttonyából.

Termete, valódi hosszú, ősz szakálla, kora, lényének kisugárzása ráerősített szerepére, sokan a valódi Mikulást vélték felfedezni személyében.

„Nem számítottam arra, hogy a megjelenésem ilyen nagy hatással lesz az emberekre. A gyerekektől a középkorúakon át az idősekig mindenki örvendett nekem.

Voltak, akik szinte sírva mondták, hogy ők mindig is hittek a Mikulásban, de most végképp meggyőződtek a létezéséről. Én megrendültem.

Úgy éreztem, nem vagyok méltó arra, ahogy az emberek fogadták személyemet, és bevallom, nagyon jól esett, hogy másoknak örömet szereztem” – osztotta meg a Székelyhonnal első gyergyószentmiklósi Mikulásjáró-élményét Kubinyi Balázs. Nem hagyta ki a további Szent Miklós-napokat, és szerepét is folytatta. Eleget téve a gyergyószentmiklósi városvezetés felkérésének, és követve a szentmiklósi lelkület erősítésére fektetett hangsúlyt, a mikulásruha helyett tavaly már püspöki jelmezt öltött magára, és a szabadtéri színpadon köszöntötte a városnapok közönségét.

{A}

„Teljes mellszélességgel fel tudom vállalni ezt a szerepet, mert belőlem fakad. Valójában az én világom lelkülete is hasonló a Szent Miklóséhoz. Szeretek adakozni, és igyekszem mindig többet adni, mint amennyit elvárnak tőlem” – mondta, hangsúlyozva, számára a szeretet mindenek előtt való. Minden jól működő közösségnek ez az alapja – tette hozzá. Úgy fogalmazott, hogy „mi, emberek együtt kell éljünk, és ha ezt nem szeretetben tesszük, akkor a világunk összedől. Szent Miklós is erre építette tevékenységét már kora ifjúságától fogva. Jótékonykodásáról szóló legendák sokasága övezi világát, és mint tudjuk, a legendák nem születnek meg, ha nincs valóságalapjuk...”

Tűzijátékot ajándékozott

Szerda délelőtti városnéző körútjára egy személy kísérte el a süvegest, délután viszont százak gyűltek ki Gyergyószentmiklós főterére, hogy fogadják, lássák a püspököt, aki biztató szavakkal köszöntötte a tömeget. Mesélve a világ négy égtáján tapasztaltakról, a szeretet erejét, az összetartozás élményét emelte ki a kis történetekből.

„Azt figyeltem meg, hogy ahol együtt lehetnek azok, akik szeretik egymást, ott a mosolynak is helye van. Azt tanultam az utazások során, hogy az összetartozás ajándékánál nagyobbat én sem tudok hozni, adni, átadni” – összegzett köszöntése végén.

A szép gondolatokon kívül tűzijátékkal is megajándékozta idén a szentmiklósiakat a jóságos alak. A Székelyhonon keresztül üzeni, hogy a napokban még Gyergyószentmiklóson marad. Aki szeretne találkozni vele, keresse szombaton a főzőversenyen vagy vasárnap a jégkarneválon.