Marosvásárhely múltját kutatják

Antal Erika 2018. december 05., 11:49

Talán még élnek olyan marosvásárhelyiek, akik személyesen is ismerték Maetz Ervin és Lobenschusz József mérnököket, esetleg, tudomásuk van arról, hogy házukat ők tervezték – hívta fel a figyelmet Orbán János művészettörténész.

Több szép lakóház is áll Marosvásárhelyen a Mihai Viteazul utcában (régebbi nevén Hunyadi János utca) Fotó: Haáz Vince

Nem eléggé feldolgozott még az az időszak, amelyben e két mérnök alkotott, ezért egyelőre viszonylag keveset tudnak a munkáikról, s rengeteget segítenének a személyes visszaemlékezések – mondta a művészettörténész.

A nagyszabású munka, melybe a Maetzékre vonatkozó kutatás is beágyazódik, a századfordulón, illetve az azt követő években, évtizedekben épített házak feltérképezésére irányul.

A feldolgozás folyamatos, a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt keretében az elmúlt években mintegy 200 emlék dokumentálását végezték el, az esetek többségében kutatással is kiegészítve.

Maetz Ervin és Lobenschusz József közös tervezésű háza kissé átalakítva Fotó: Haáz Vince

Kezdettől fogva a törekvéseink között szerepelt, hogy az összegyűlt tudásanyagot elérhetővé tegyük az érdeklődők számára.

Online adatbázisunk ezeknek az emlékeknek az adatlapjait fogja tartalmazni, első körben mintegy 50 darabot. Mindez a topographia.ro honlapon érhető el” – tudtuk meg Orbán Jánostól, aki Maetz Ervin és Lobenschusz József közösen tervezett 1910-es évekbeli lakóházaira vonatkozó kutatásait mutatta be a rendezvényen. „Egyelőre öt kimagasló építészeti kvalitást képviselő munkájukat emelhetjük ki ebből az időszakból, java részük jó állapotban fennmaradt, egyet azonban a közelmúltban felújítottak, átalakítottak. Ezek az épületek a város kulturális örökségének szerves részei, s ilyenként is kellene viszonyulnunk hozzájuk” – tette hozzá.

A város színeváltozása című építészettörténeti konferenciát negyedszerre szervezik meg Marosvásárhelyen. Idén a városkép átalakulásának kutatására, a levéltári és képi források értelmezési lehetőségeire összpontosítottak a kutatásaikat ismertető építészettörténészek, művészettörténészek, az egyes városrészek, épületek, vagy forráscsoportok példáján keresztül.

{A}

A marosvásárhelyi építészet hangsúlyaihoz igazodva kitüntetett szerep jutott a dualizmus építészetének.

A konferencián számos kiemelkedő magyarországi szakember is előadott. A rendezvényt a Maros Megyei Múzeum szervezte ezúttal is.