Elhatárolódnak Ádám Valériántól a MOGYE magyar oktatói, mert sms-ben fenyegette őket

Szucher Ervin 2018. december 05., 13:30

Állásfoglalásban határolódott el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói kara Ádám Valériántól. A tanárok azt róják fel az intézmény egykori diákjának, hogy több fronton is rágalomhadjáratot indított ellenük.

Ádám Valérián Marosvásárhelyen és Bukarestben is tiltakozott az orvosi egyetem uralkodó állapotok ellen. Archív Fotó: Haáz Vince

Mint megjegyzik, az oktatók tisztában vannak azzal, hogy nem csak őket, hanem a közvéleményt is aggasztja a magyar tagozat egyáltalán nem fényes helyzete. Elismerik, hogy

a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítése, a tesztkérdések szó szerinti fordítását előíró egységes vizsgarendszer bevezetése, a tanügyi törvény rendelkezéseinek semmibevétele, mind olyan intézkedések, amelyek a tagozat jövőjét és fennmaradását negatívan befolyásolják.

{A}

„A kialakult helyzetben az oktatók napi szinten szembesülnek a felmerülő nehézségekkel, és ezek dacára igyekeznek kitartani és helytállni. Úgy gondoljuk, hogy a mostani szorult helyzetben nem az oktatók elleni nemtelen támadások jelentik a megoldást” – írják az egyhangúlag elfogadott állásfoglalásban a magyar tanárok, akik szerint a magyar nyelvű Tudományos Diákköri Konferencia vagy a magyar tagozat ünnepi évnyitójának erőszakos megzavarása sem segít a probléma megoldásában. Ezért a magyar oktatói kar elhatárolódik Ádám Valeriánnak a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) nevében kifejtett jelenlegi tevékenységétől.

A tanárok azt nehezményezik, hogy Ádám a közösségi médiában, valamint személyre szóló telefonüzenetekben és elektronikus levelek által rágalomhadjáratot indított ellenük.

Érdeklődésünkre több vezetőségi tag is megerősítette, hogy becsületsértő SMS-eket kapott az RMOGYKE elnökétől. Szilágyi Tibor, az egyetem volt rektor-helyettese aggodalmának adott hangot, mondván, hogy az üzenetek elolvasása után saját és családtagjai testi épségét kezdte félteni. Utódja, Nagy Előd elmondta, az első két üzenetre még válaszolt, utána viszont letiltatta telefonján Ádám Valérián számát.

Eddig csak a vezetőségi tagokat fenyegette, rólunk állított valótlanságokat, újabban viszont a tanárokat is kikezdte.

Mi eddig nem személyeskedtünk, de az, amit Ádám Valérián tesz, meghaladja az átlagember toleranciaszintjét” – nyilatkozta a jelenlegi rektorhelyettes.

Ádám Valérián reakciója

Replikájában a tüntetéssorozat szervezőjeként ismert Ádám Valérián arról beszélt, hogy az állásfoglalás egyetlen célt szolgál, mégpedig azt, hogy

őt és a magyar oktatók és diákok jogaiért küzdő RMOGYKE-t lejárassák a közvélemény előtt.

Tudomása szerint a dokumentumot aláírói a Bethlen Gábor Alap központi irodájába is eljuttatták, akadályozva az egyesület anyaországi támogatását. Kérdésünkre, hogy írt-e fenyegető SMS-eseket vagy sem, Ádám Valérián igennel válaszolt, ám hozzátette cselekedetével lényegében a sajtónyilvánosságot szerette volna elkerülni.

Nem a médiában akartam kiteregetni a szennyest, inkább magánüzenetekben jeleztem, hogy mivel nem értek egyet.

Mert azt tudni kell: a MOGYE nem csak a román fél miatt jutott ide, ebben a magyar oktatók egy része legalább olyan hibás, mint a rektor és csapata” – szögezte le Ádám. Az RMOGYKE elnöke megígérte, hogy hamarosan hivatalos kimutatást készít arról, hogy kik is azok, akik egyhangúlag egyetértettek az állásfoglalással, mert tudomása szerint a közgyűlésen az illetékesek fele sem jelent meg.