Öt napon át ünnepel Gyergyószentmiklós

Pethő Melánia 2018. december 05., 12:11

A hagyományos programok mellett újdonságokkal is várják a gyergyószékieket a Szent Miklós Napokra egészen vasárnapig. Az érdeklődők többek között koncerteken, disznótoros fesztiválon, sütemény- és  kocsonyamustrán vehetnek részt.

Ünnepelnek a gyergyószentmiklósiak. Közel ötven program közül válogathatnak idén. Archív Fotó: Pethő Melánia

Egy város, egy ünnep, egy lelkület jelszóval tartják meg a városnapokat Gyergyószentmiklóson december 5–9. között.

A Mikulás helyett évek óta Miklós püspök látogat el az ünneplő gyergyószentmiklósiakhoz,

köszöntésén december 5-én délután öt órától vehetnek részt az érdeklődők a város főterén, ahol tűzijátékot is láthatnak majd. A lakosok többsége korábban úgy döntött, hogy a Kowalsky meg a Vega zenekart hallaná szívesen a városnapokon, ennek eleget is tettek a szervezők, így az ő zenéjükre bulizhatnak szerdán a szabadtéri színpad előtt.

Koncertből a városünnep minden estéjére kijut.

Csütörtökön a TóniDob perkúció-esten algériai és ghánai ütőshangszer-művészek lépnek fel a helyi születésű Cserey Csaba mellett a városi művelődési ház stúdiótermében. Pénteken este különböző szórakozóhelyeken lesznek bulik, a stúdióteremben pedig Balázs Gáspár Emil gyergyói kortárs költő versein alapuló látványszínházi előadást mutatnak be a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves bábszínész hallgatói. Szombaton ünnepélyes lemezbemutató helyszíne lesz a színház kisterme:

a Made in Gyergyó címmel elkészült első gyergyószentmiklósi válogatáslemez dalait ismerheti meg a közönség.

A korong tizenöt Gyergyószentmiklóshoz kötődő pop-, illetve rockzenekar egy-egy szerzeményét tartalmazza. A kiadványra az utóbbi két évtizedben született dalokból válogattak, az elkészült zenei anyag pedig hűen tükrözi a ma is aktív gyergyói zenei életet. A bemutatón jelen lesznek a produkciók képviselői, akik természetesen zenélni is fognak – tájékoztattak a szervezők. Vasárnap este a színház nagytermében a No Sugar zenekar koncertezik.

{A}

A Szent Miklós-templom búcsúját december 6-án délelőtt 11 órától tartják. Az eseményen Fazakas Zoltán Márton premontrei apát lesz az ünnepi szónok. A városnapok egyik nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényét,

a kilencedik Kárpát-medencei disznótoros fesztivált és süteménymustrát szombaton 10 órától rendezik a sétálóutcában.

A rendezvénnyel párhuzamosan zajlik majd a forraltbor-készítő verseny, a Kárpát-medencei Kamrák Kulináris Kincsei, hagyományos eljárással készített húsipari termékek versenye, illetve a kocsonyamustra. A városnapok közel 50 programponttal várja az érdeklődőket, tehát lesz miből válogatnia minden korosztálynak. További részletek és a teljes program megtekinthető Gyergyószentmiklós önkormányzatának honlapján és Facebook-oldalán.