Nem szűnnek meg a várólisták, de rövidülnek

Molnár Rajmond 2018. december 05., 11:18

Országosan 1,5 milliárd lejes, ebből Hargita megyének közel 21 millió lejes központi költségvetés-kiegészítést osztott ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ezáltal ugyan nem szűnnek meg a várólisták, de mindenképp rövidülnek.

Jelentős pénzösszeget kapott a megyei egészségbiztosítási pénztár. Archív Fotó: Kristó Róbert

Összesen 20,8 millió lejes költségvetés-kiegészítést kapott a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár a szaktárcától. A finanszírozásnak köszönhetően

a megyei egészségbiztosítási rendszer minden szegmensét le tudják fedni év végéig.

Az intézmény által szerkesztőségünknek elküldött adatok szerint a legnagyobb mértékben az országos egészségügyi kuratív programok Hargita megyei költségeire szánt pénzkeret növekedett. Ez díjmentes lehetőségeket biztosít bizonyos meghatározott betegségekben szenvedő személyek gyógyszeres, illetve műtét általi kezeltetésére vagy utókezelésre. A költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően

a Hargita megyei egészségügyi rendszer más területeire is több pénzt lehet fordítani, például az ügyeleti központokra, a kórházaknak nyújtott finanszírozásra, illetve a járóbeteg-rendelőknek nyújtott finanszírozásra.

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, ez természetesen nem azt jelenit, hogy eltűnnek a várólisták, egyszerűen csak rövidülnek, tehát a költségvetés-kiegészítés egy valós szükségletnek a lefödését jelenti év végéig.

Országos szinten egyébként mintegy 1,546 milliárd lejt osztott ki központi költségvetés-kiegészítésképpen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a megyék pénztárainak.