Feljelentették Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel a várost december elsejére

MTI 2018. december 05., 09:52

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentette a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

Tanasă hiányolta a főtérről a trikolórokat Fotó: Bíró Blanka

A feljelentésről Dan Tanasă a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült blogger, az ADEC elnöke számolt be a személyes blogján kedden.

Tanasă közölte: a román nemzeti ünnep előtt sajtóközleményben szólította fel Antal Árpádot, hogy

ugyanazokra a helyekre ugyanakkora méretű román zászlókat tűzzön ki december elsejére, mint amekkora magyar zászlókkal díszítette fel a várost március 15-re.

A polgármester azonban – állítása szerint – „tüntetőlegesen megtagadta”, hogy Románia zászlaját ugyanazokra a helyekre, ugyanolyan méretben tegye ki.

{A}

Nyilvánvaló, hogy Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere e gesztusával meggyalázta a nagy egyesülés centenáriumát, és tettének alapja az elöljáró középkori, sovén, retrográd mentalitása volt”

– állítja a feljelentő. 

A március 15-én Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen kitűzött széles magyar nemzeti színű szalagok miatt tetemes bírságot rótt ki Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa az elöljárók ellen. A polgármesterek a bíróságon kérték a bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítését. A perek folyamatban vannak.