Fontos: disznóvágás után az első húsmintát mindig az állatorvos kapja

Széchely István 2018. december 07., 14:59

Megnövekedett az igény, így már hétvégén is bevizsgálják a levágott sertések húsát a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság kirendeltségein. Idén már hét ilyen egység működik.

A levágott disznó húsa hétvégén is bevizsgáltatható Fotó: Veres Nándor

Meghosszabbított munkaprogrammal működnek a Hargita megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság kirendeltségei a disznóvágási szezonban:

a trichinellózis kiszűrésére irányuló vizsgálatokat már szombaton és vasárnap is elvégzik a hatóság alkalmazottai.

Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az igazgatóság kirendeltségein – Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Tusnádfürdőn, Alcsíkon, Középcsíkon és Felcsíkon, valamint Maroshévízen – december 24-ig, majd december 27-től január 7-ig minden hétvégén bevizsgáltathatók a levágott disznókból vett húsminták.

A fülszám megőrzése elengedhetetlen

Amennyiben a bevizsgált disznó húsában kimutatják a trichinellózis kórokozóját, az állatot elkobozzák és megsemmisítik, a tulajdonost viszont kártalanítja az állam. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a gazda őrizze meg a sertés fülszámát – hívta fel a figyelmet Ladó Zsolt, megemlítve, történt már olyan, hogy a gazda egy összeégett, olvashatatlan fülszámot vitt be a rendelőbe. Ez használhatatlan, fontos tehát, hogy a mészáros még a perzselés előtt távolítsa el az állat fülszámát, és az állat tulajdonosánál legyen személyazonossági igazolvány, amikor bevizsgálásra viszi a hősmintát. Fontos ugyanakkor az is, hogy disznóvágáskor az állat rekeszizmából vegyenek húsmintát, ugyanis abból lehet a leghatékonyabban kimutatni az esetleges trichinellózis-fertőzést.

Nem napi 24 órás munkaprogramról van szó, de reggeltől kora délutánig szolgálatot teljesítenek a hétvégi ügyeletben lévők, továbbá minden kirendeltség bejáratánál ki vannak függesztve az elérhetőségeik, amelyeken egyeztetni lehet a húsminták bevizsgálásáról – tudtuk meg az igazgatótól.

{A}

A hatósági kirendeltségek mellett a hétvégi napokon történő szűrés elvégeztethető az igazgatósággal szerződéses viszonyban álló állatorvosok rendelőiben is.

Ezek a megbízott állatorvosok is ügyeleteznek a saját személyzetükkel azért, hogy tudják kiszolgálni a fogyasztókat és bevizsgálni a húst

– közölte Ladó Zsolt. Hozzáfűzte azt is, hogy a hatóság kirendeltségein azonos áron végzik el a vizsgálatot az igazgatóság alkalmazottai, a megbízott állatorvosok viszont – lévén, hogy ők magántevékenységet folytatnak – maguk szabják meg az elemzés díjszabását, de nem hiszi, hogy ők olyan árat alkalmaznak, hogy érdemes legyen megkockáztatni a vizsgálat elmulasztását. Annál is inkább – jegyezte meg –, mivel köztudott, hogy a térségben rendszerint nem csak a szűk család fogyaszt a levágott disznó húsából, hanem kóstolót kap a rokonság és azok is, akik segédkeztek a sertés feldolgozásánál. Így a szűrés mellőzésével mindannyiukat kiteszi a fertőzés veszélyének a sertést vágó gazda.

Voltak olyan évek, hogy be nem vizsgált hús miatt egyszerre több személy került kórházba

– emlékezett vissza az igazgató.

Fotó: Barabás Ákos

Állandó telefonos ügyelet

Az állategészségügyi igazgatóság ugyanakkor az említett időszakban 24 órás telefonos ügyeletet is biztosít a hargitai lakosság számára. A 0266-312060-as telefonszámon fogadják az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági problémákkal kapcsolatos bejelentéseket – olyan szakemberek teljesítenek szolgálatot a 24 órás ügyeletben, akik szükség esetén azonnal tudnak megfelelő intézkedéseket foganatosítani – tájékoztatott az igazgató. A hatóság ugyanakkor november végétől egészen január első hetének a végéig tematikus ellenőrzéseket végez a közélelmezési egységekben, boltokban, panziókban, élelmiszer-lerakatokban és tejfeldolgozókban az élelmiszer-biztonsági problémák megelőzése és a fogyasztók egészségének a védelme érdekében – tájékoztatott Ladó Zsolt.