Közeledik a „petárdaszezon”, fokozott ellenőrzéseket tart a rendőrség

Bíró Blanka 2018. december 04., 19:43

Kiemelten ellenőrzi a rendőrség a tűzijátékok, petárdák árusítását és használatát decemberben. A napokban már le is buktattak egy törvénytelen árust, aki azzal súlyosbította tettét, hogy kiskorúaknak is adott el petárdát Kovászna megyében.

Képünk illusztráció

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Nicoleta Tolvaj-Marin elmondta, a 26 éves férfit tetten érték, amikor petárdákat árult: 180 darab pirotechnikai eszközt koboztak el tőle, és arra is bizonyítékokat találtak, hogy kiskorúak vásároltak tőle. A férfi ellen eljárást indult.

A petárdák, pukkanók, rakéták árusítása, birtoklása és használata évek óta tilos,

bűncselekménynek minősül: három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható. Ennek ellenére minden év decemberében sokan próbálkoznak a tiltott eszközök értékesítésével.

{A}

A jelenlegi szabályozás négy kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket – csak az F1-es kóddal jelölt első osztályba tartozókat, vagyis a csillagszórókat, szikrázó gyertyákat, tortagyertyákat, minifáklyákat, konfettiszórókat és recsegőket használhatja a lakosság, de csak azok, akik betöltötték a 16 évüket. Az F2, F3, F4-es csoportba sorolt eszközöket – ezek között szerepelnek például a petárdák és pukkanók is – csak szakemberek használhatják. Lakossági használatuk, engedély nélküli gyártásuk, forgalmazásuk tilos.