Egy emberen múlt, ő pedig nem hagyta felbomlani Gyergyószárhegy képviselő-testületét

Gergely Imre 2018. december 04., 20:52

Több mint egy hónap után újra jogszerűen tudja végezni munkáját a gyergyószárhegyi képviselő-testület. Ehhez arra volt szükség, hogy az októberben lemondott 7 önkormányzati képviselőből egy meggondolja magát – ezt a lépést a güdüci Vizoli István megtette.

Györffy Gábor alpolgármester és Daguly Ervin polgármester ismertették az önkormányzatnál történt fejleményeket • Fotó: Gergely Imre

Válságos állapotnak nevezte Danguly Ervin gyergyószárhegyi polgármester azt az október 24-étől november 29-éig tartó időszakot, amin Gyergyószárhegy önkormányzata immár túllépett. Októberben ugyanis hét szárhegyi képviselő benyújtotta lemondását, ezzel működésképtelenné téve a testületet.

A határozatképtelenség miatt nem hozhattak semmilyen döntést a hivatalban maradt képviselők, kilátásban volt a testület felbomlása.

Ez a helyzet Vizoli Istvánnak, az RMDSZ listáján bejutott képviselőnek köszönhetően oldódott meg, aki visszavonta lemondó nyilatkozatát.

Mint ismerete, a szárhegyi testületet teljes létszámban 13 képviselő alkothatja. A 2016-os választáson az MPP-EMNP koalíció 7, az RMDSZ 6 mandátumot szerzett.

Októberben viszont 5 RMDSZ-es képviselő benyújtotta lemondását, ketten pedig a koalícióból döntöttek hasonlóan.

A megmaradt hat képviselővel azonban nem lehetett határozatképes a testület, hiszen az kevesebb lett, mint az eredeti létszám fele. Minden afelé haladt, hogy feloszlik a tanács, és előrehozott választások következnek. Ez a helyzet azonban megváltozott – mondta sajtótájékoztatón Danguly Ervin polgármester.

{K1}

Miután a lemondások megtörténtek, az októberi soros ülést már nem tudták megtartani, így a lemondó nyilatkozatokat sem tudta elfogadni a testület. A november 29-re kiírt újabb soros ülés előtt azonban

Vizoli István jelezte, visszavonja lemondását és továbbra is részt vesz az önkormányzat munkájában.

A polgármester elmondása szerint azért tette, mert a községhez tartozó Güdüc falu lakóival egyeztetve belátta, hogy a testület felbomlása miatt az önkormányzat és az egész közösség hátrányos helyzetbe fog kerülni. Elmaradhatnak nagyon fontos beruházások a határozatok hiánya miatt. Hogy ez mit jelent, már átélte egyszer a község: 2015 nyarától a 2016-os választásokig ugyanis nem volt működő testület Szárhegyen.

Miután a novemberi ülésen lekerült a napirendről Vizoli István lemondása, vele együtt heten már határozatképesen tudtak szavazni. Elfogadták a hat képviselő távozását, és beiktatták az MPP-EMNP koalícióból lemondott két személy helyére az új testületi tagokat, így

kilencfős lett a testület, azaz kétharmados többséget igénylő döntéseket is képes meghozni.

A szárhegyi képviselő-testület tehát ismét jogszerűen tudja végezni a munkáját. Amint Danguly Ervin elmondta, az elmúlt egy hónap alatt a prefektusi hivatallal közösen megvizsgáltak minden jogi lehetőséget. Kérték időközben mindhárom párt megyei szervezetét, hogy hivatalosan erősítsék meg, hogy azok a személyek, akik az ő választási listáján a lemondottak után következnek, azok továbbra is az adott párt hivatalos jelöltjeinek tekinthetők. Az MPP és az EMNP válaszolt, így történhetett meg az új képviselők beiktatása, az RMDSZ azonban még nem küldött erre vonatkozó választ. Ha ez megérkezik, akkor megtörténhet az RMDSZ frakció kiegészülése is.

{A}

Danguly közölte, a lemondásokról tudomást szerezve beszélt Barti Tihamérrel, az RMDSZ gyergyószéki elnökével is, aki elmondta neki, hogy tudomása van a lemondási szándékról, de elhatárolódott tőle. Györffy Gábor szárhegyi alpolgármester is megerősítette, hogy

nem pártutasításra történtek a lemondások.

Közölte, annak ellenére, hogy ő is az RMDSZ listáján jutott be a testületbe, vele sem egyeztettek frakciótársai a szándékukról. Ha lett volna egy ilyen megbeszélés, valószínűleg sikerült volna jobb belátásra bírnia kollégáit, és nem alakult volna ki ez a helyzet. Mivel a leköszönt képviselők mindegyike személyes okokra hivatkozva nyújtotta be lemondását, és hivatalos pártdöntés sem volt ebben a tekintetben, Vizoli Istvánt sem érheti semmilyen szankció az RMDSZ részéről – állapította meg Danguly Ervin.