Jobb utakon járhatnak Székelyvarságon – amelyek karbantartása sem lesz gond

Fülöp-Székely Botond 2018. december 04., 18:41

Jelentős fejlesztéseket valósítottak meg Székelyvarságon az elmúlt időszakban különböző forrásokból. A községbe vezető megyei és a tisztási községi út új burkolatot kapott, továbbá egy multifunkcionális géppel is bővült az önkormányzat eszköztára.

Székelyvarság és a Tisztás elnevezésű tanyájának megközelíthetősége is javult a megvalósításoknak köszönhetően Fotó: Barabás Ákos

Sok egyeztetés eredményeként sikerült újraaszfaltoztatni a 138B jelzésű megyei út nyolc kilométeres szakaszát, amely korábban a nagy súlyokat szállító teherautók miatt ment tönkre – fejtette ki Tamás Ernő. Székelyvarság polgármestere elmondta, bízik benne, hogy a vállalkozók a továbbiakban is vállalják a Hargita Megye Tanácsának tett korábbi ígéretüket, miszerint a későbbiekben betartják az útra vonatkozó súlykorlátozást és az esős időszakokban különösen figyelnek az út használatára. Hangsúlyozta,

fontos útról van szó, hiszen csak azon lehet megközelíteni a települést.

{A}

Négy év után aszfalt került a 142-es jelzésű községi útra is, amelyet tisztási útként ismernek a helyiek – újságolta Tamás Ernő. A közel négymillió lejes költségvetésű, az Országos Vidékfejlesztési Programból finanszírozott munka során négy kilométeren terítettek le aszfaltot, közel másfél kilométernyi fedett sáncot alakítottak ki, és emellett két hidat is meg kellett építeni.

Szeretném, ha minden tanyán olyan kiépített infrastruktúra lehetne, mint a Tisztáson

– fogalmazott a tisztségviselő. Kérdésünkre rámutatott, a pályázati rendszer szabályai miatt húzódott el évekig az építkezés.

Multifunkcionális gépet vettek

A községvezető arra is kitért, hogy egy LEADER-pályázatuknak köszönhetően nemrég egy szállításra alkalmas haszongépjárművet, illetve egy multifunkcionális gépet is vásárolhatott a hivatal. Mint mondta, ezeket jól tudják majd hasznosítani az utak és a sáncok karbantartásánál, valamint a hóeltakarításhoz. „Így pénzt spórolhatunk, hiszen olcsóbban elvégezhetők lesznek ezek a munkák, mintha egy céget kellene megbízni a feladattal” – magyarázta.