Kitartanak a magyar nyelvű oktatás mellett

Kovács Eszter 2018. december 04., 15:54

A magyar nyelv nemzetösszetartó erő is, ezért fontos minden olyan tett, mely a magyarság nyelvének megőrzését segíti – hangzott el kedden a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, ahol nyelvi vetélkedővel egybekötött ünnepélyes könyvátadást tartottak.

Könyvajándékot kaptak a diákok Fotó: Barabás Ákos

Mintegy ötszáz kötettel gazdagodott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium könyvtára a Magyar Nyelvőr Alapítvány – immár negyedik –felajánlása révén. 

Az ünnepélyes könyvátadást magyar nyelvi vetélkedő is kísérte,

amelyen a tanintézet 5. és 6. osztályosai jeleskedtek. Nyolc négytagú csapatba szerveződtek kedd reggel a Gimi alsó tagozatos diákjai: érdekes nyelvi fejtörőkből, feladványokból álló vetélkedőn vettek részt, melynek eredményhirdetésével egybekötve adta át a Magyar Nyelvőr Alapítvány idei könyvadományát az iskolának. A megmérettetésen a Pepsik csapat teljesített legjobban, másodikok a Helyesírók, harmadikok pedig a Szóbűvölők lettek.

Fotó: Barabás Ákos

A Magyar Nyelvőr Alapítvány célja a magyar nyelv kutatását, ápolását célzó rendezvények, kiadványok, törekvések támogatása – magyarázta Keszi István, az alapítvány képviselője. „A magyar nyelv ápolása több mint egyszerű nyelvészeti kérdés.

A magyar nyelv nemzet-összetartó erő, ezért is fontos minden olyan tett, amely a magyarság nyelvének megőrzését segíti” 

– hangsúlyozta. Az alapítvány a rendezvények támogatása mellett Magyar Nyelvőr-díjjal jutalmazza azokat a határon innen és túl élő embereket, akik sokat tettek a nyelvkutatás, nyelvápolás terén.

{A}

Kötelességünk magyarul tanítani – jelentette ki Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója, aki az alapítvány okleveléért cserébe átadta az iskola 425. évfordulója alkalmából kiadott emlékkönyvet Keszi Istvánnak. „A 425 év alatt hosszú ideig nem magyarul tanítottak ebben az iskolában. Volt olyan időszak is, amikor nem nézték jó szemmel, ha magyar nyelvű oktatás folyt az intézetben, amikor a magyar gyerekeket románul kellett tanítani. De

mi mindig kitartottunk az anyanyelvi, a magyar nyelvű oktatás mellett” 

– fogalmazott az intézményvezető. Mint megtudtuk, a mintegy 500 kötetből álló adomány nagy része az iskolát illeti, kisebb hányada pedig a helyi téka gyűjteményét gazdagítja majd.