Közérdek a mélyszegénységben élők felzárkóztatása

Bíró Blanka 2018. december 03., 21:52

A kelet-európai országoknak az az érdeke, hogy a romák felzárkóztatására és beilleszkedésére is hasonló nagyságrendű összegeket különítsen az Európai Unió, mint a migránsok integrációjára – szögezte le Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A városvezető hétfőn, a SEPSI Helyi Akciócsoport Egyesület (SEPSI GAL) pályázati procedúrájának hivatalos nyitóeseményén fejtette ki véleményét.

{A}

Az egyesület egyébként a következő öt évben hétmillió eurót pályáztat ki a társadalom perifériájára szorult közösségek felzárkóztatását segítve. Sepsiszentgyörgy polgármestere a hétfői megnyitón emlékeztetett,

mandátuma célja a mélyszegénység felszámolása,

bár sokan kételkednek abban, hogy ez megvalósítható, és nem mindenki támogatja, hogy erre erőforrásokat fordítsanak.

Az Őrkőn, a Csíki negyedben, Szépmezőn mélyszegénységben élők problémája az egész város gondja, felzárkóztatásuk az egész város érdekében történik

– szögezte le az elöljáró. Kifejtette, az önkormányzat anyagi lehetőségeit meghaladják ezek a feladatok, ezért jött jól, hogy lehetőség nyílt az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek arra, hogy romafelzárkóztatási programokra pályázzanak.

„Szükség van az együtt cselekvésre azokkal, akik tapasztalatot gyűjtöttek ezen a területen. Félre kell tenni a kudarcélményeket, még akkor is, ha ezen a területen eddig kevés volt a siker. Pénzzel, szaktudással és hozzáállással lesznek eredmények” – összegezte a polgármester, aki szerint a problémákat nem néhány év alatt, hanem a következő évtizedekben lehet megoldani. Veres-Nagy Tímea projektmenedzser elmondta, jövő év februárjában írják ki az első pályázatokat, szeptemberig mind a hétmillió eurót ki kell szerződjék, 2020-ban kezdődhet a kivitelezés, ami három évet tart.

A fejlesztési stratégia alapján az Őrkőn utat, víz- és csatornahálózatot, parkot, játszóteret, integrált közösségi központot, szociális lakásokat, óvodát, és vizesblokkot építenek, Szépmezőn parkot, sportpályát hoznak létre, felújítják a szociális lakásokat, míg a Csíki negyedben integrált közösségi központ létesül.