Pályáztak a kórházak, fejlesztés helyett pénzvisszatérítésre

Bíró Blanka 2018. december 04., 10:54

Önkormányzati és minisztériumi támogatásból megvalósított fejlesztések és műszerek árát számolhatja el Európai Uniós forrásból hat Hargita és Kovászna megyei kórház.

A csíkszeredai kórház is a támogatott hat között van Fotó: Gecse Noémi

Mintegy négymillió lejes támogatást nyert hat Kovászna és Hargita megyei kórház az ambulanciáik műszerezettségére. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint, a Hargita és Kovászna megyei kórházak, a két megyei önkormányzat és az egészségügyi minisztérium partnerségben pályázott, hogy korábbi beruházások és orvosi műszerek árát visszatérítsék. A pályázatban a csíkszeredai, a gyergyószentmiklósi, tölgyesi, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi kórházak és a kovásznai szívkórház szerepel. A Regionális Operatív Program révén

összesen 3,95 millió lejt hívnak le, a támogatás 98 százaléka vissza nem térítendő.

Simion Creţu, az ügynökség igazgatója elmondta, próbálják felzárkóztatni az ambulanciákat, hiszen sok esetben a műszerek elavultak, elhasználtak. Az igazgató rámutatott, az előző költségvetési ciklusban 140 millió lejt fordítottak egészségügyi fejlesztésekre, ebből a pénzből tíz ambulanciát korszerűsítettek, és a sepsiszentgyörgyi kórházépület szerkezeti megerősítését is fedezték. Jelenleg összesen 165 millió lejre írtak alá szerződést, ebből a központi fejlesztési régióban 15 egészségügyi létesítmény energetikai korszerűsítését finanszírozzák, a fűtési rendszerek korszerűsítését, szigetelést, a nyílászárók cseréjét.

Egyik fejlesztés követi a másikat Sepsiszentgyörgyön Fotó: Henning János

A következőkben további tíz nagy projektre kötik meg a finanszírozási szerződést, összesen 137 millió lejt fordítanak kórházakban és járóbeteg rendelőkben műszerek, orvosi berendezések vásárlására. András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója érdeklődésünkre elmondta,

önkormányzati és minisztériumi támogatásból vásárolt műszereket számolhatnak el így Európai Uniós forrásból.

A sepsiszentgyörgyi kórház ambulanciáján a rehabilitációs központ tevékenységét fejlesztették és bővítették a különböző gyógyászati eszközök vásárlásával.

 {A}