Az „offline spam” alkonya? Ezentúl csak a lakók engedélyével lehet szórólapozni

Simon Virág 2018. december 04., 09:07

Szabályozni kívánják a reklámújságok terjesztését Marosvásárhelyen. Első lépésként a lakók beleegyezésétől teszik függővé, hogy a cégek képviselői szórólapozni beléphessenek a lépcsőházakba. A kérdés sok vitát szült az önkormányzati képviselők között is.

Sok lakó egyszerűen nem akarja, hogy reklámmal töltsék a postaládáját Fotó: Haáz Vince

Korábban is próbálták a kéretlen reklámlapok szórását némiképp visszaszorítani Marosvásárhelyen, de akkor a kezdeményezés „nem ment át” a városi tanácson. A mostani tervezet értelmében

a cégek a tulajdonosi társulásokon keresztül kell kérniük a lakók beleegyezését ahhoz, hogy a képviselőjük belépjen a lépcsőház területére, és bevigye oda a reklámújságokat, szórólapokat.

Ha ez az engedély nincs meg, de mégis reklámoznak az épületekben, bírságra számíthatnak. A lakótársulásoknak a városháza biztosít majd egy ládát, amelyet el lehet helyezni a lépcsőházak elé, közterületre is, ezekbe majd bármilyen reklámlapot el lehet helyezni, ezekből a lakók saját igényük szerint vehetnek el. Szintén a város pénzéből biztosítanak a lakóknak majd öntapadós matricákat, Stop Pub vagyis Megálljt a reklámnak/reklámlapoknak felirattal. Aki ilyent ragaszt a postaládájára, jelzi, hogy nem akar szórólapot, reklámújságot.

{A}

A tervezetet benyújtó Peti András városi tanácsos megkeresésünkre elmondta, a lakótársulások kérték, hogy szabályozzák ezt a kérdést, részben azért, mert

a reklámlapok terjesztésével egyre több idegen lép be a lépcsőházakba,

másrészt pedig sokan nem akarják, hogy postaládáikat megtöltsék ezekkel a szórólapokkal. „Ahol rend és tisztaság van, ott legtöbbször nem azért van, mert az emberek így élnek, hanem, mert szabályozva van, hogy mit szabad és mit nem, s megbüntetik azokat, akik megszegik ezeket a szabályokat. A lakóknak joguk van ahhoz, hogy tiszteletbe tartsák intimitásukat, s ne töltsék tele postaládájukat olyasmivel, amit ők nem tartanak fontosnak. Lehetőséget biztosítunk nekik, hogy egy Stop Pub öntapadós matricát ragasszanak a postaládájukra, ezzel jelezve, hogy nem kívánnak reklámlapot kapni” – mondta Peti.

Nem szabad korlátozni a cégeket

Pápai László, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa szerint nem kellene a város költségvetését terhelni a postaládák és az öntapadós matricák beszerzésével, ezt a laktótársulások kellene megoldják, ha valóban igény van rá. Párttársa, Radu Bălaș szerint nem szabad korlátozni a cégek igyekezetét, hogy reklámozzák termékeiket és üzleteikbe vonzzák a vásárlókat.

A több tulajdonosi társulás adminisztrátoraként dolgozó Moldovan Călin a határozat kapcsán azt emelte ki, hogy közbiztonsági okokból is fontos szabályozni, hogy ki léphet be a lépcsőházakba és ki nem.

„A helyi rendőrségtől tudom, hogy idén a megszokottnál több lakásbetörés volt. Ez annak is betudható, hogy könnyű bejárni azokba a tömbházakba is, amelyeknél beléptetőrendszer van. Hiszen becsengetnek valahova, azt mondják, hogy szórólapokat hoztak, s a legtöbben beengedik az idegeneket is. Az sem mellékes szempont, hogy ha egy postaláda tele van szórólapokkal, reklámlapokkal, az jelzi, hogy a tulajdonos nincs itthon, amit a rosszindulatú emberek kihasználhatnak. Kellett ez az szabályozás” – summázta Moldovan Călin.