Csőtörés okozta „jégshow” Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. december 03., 18:58

Gyakoriak a székelyudvarhelyi vízvezetékrendszeren a csőtörések, szivárgások, mivel a hálózat nagy része több mint negyvenéves. A hétvégén viszont a szokásosnál látványosabbak voltak a meghibásodások a Nagy-Küküllőn átívelő vízvezetéken.

Érdekes jégképződmények a Küküllő-parton. Csőtörés okozta Fotó: Barabás Ákos

Mínusz tíz Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet a hétvégén, a hirtelen lehűlés következtében pedig

egy Nagy-Küküllőn átívelő nyersvízvezeték péntekre virradóra hét helyen, majd vasárnap éjjel ismét több ponton megrepedt.

Látványos volt a csőtörés, hiszen a magasba szökő vízsugarak alatt nagyméretű jégképződmények alakultak ki. A Harvíz Rt. Tábor-negyedi víztisztító állomásához vezető csövön azonban nem egyedi az ilyen jellegű meghibásodás, mint Izsák Attila, a szolgáltató székelyudvarhelyi fiókjának vezetője elmondta: régi, nagyon rossz állapotú vezetékszakaszról van szó, gyakoriak a szivárgások, törések, most azonban sokkal „látványosabb” volt a hiba.

Fotó: Barabás Ákos

„Két régi nyomóvezetékünk átível a Küküllő fölött.

Fémvezetékekről van szó, amelyek fala el van vékonyodva, ezért jelentős hőmérséklet-csökkenésnél meg szokott repedni.

A hétvégén mindkét alkalommal kimentünk a helyszínre és kijavítottuk a hibát. Egyelőre ennél többet nem tudunk tenni” – magyarázta a szakember.

{A}

Az említett vezetékeket, akárcsak Székelyudvarhely főbb vezetékszakaszait, kicseréli majd a szolgáltató: a városvezetés ezért is döntött korábban a szolgáltatócsere mellett, hiszen

a csíkszeredai székhelyű Harvíz Rt. jelentős beruházást, modernizálást vállalt Székelyudvarhelyen.

„A projekt révén teljesen új gerincvezeték épül majd a hálózaton, de az is elképzelhető, hogy a vízmű a zeteváraljai víztározó mellé kerül. Utóbbi esetben a most meghibásodott vezetéknek már nem lesz létjogosultsága, így most nem cseréljük ki, csak javítjuk a repedéseket” – avatott be Izsák Attila.

Fotó: Barabás Ákos

Hozzátette, amennyiben nem költözik a vízmű, az említett vezetékszakasz cseréjére is sor kerül. A csőtörések során ugyan jelentős mennyiségű nyersvíz folyt el, veszteségnek azonban – amely a szolgáltatót terheli – inkább a fölöslegesen működő szivattyúk által használt áram számít.

Bár látványos volt a meghibásodás, nem olyan nagy a hozamveszteség, mint egy föld alatti vezeték meghibásodása esetén

– magyarázta Izsák.

Székelyudvarhely vízvezetékrendszere közel fél évszázada épült ki, a régi acélvezetékek erodálódtak, elvékonyodtak, ezért gyakoriak a csőtörések nemcsak a téli fagyok idején, hanem a különböző földmunkákkor is. Az új városnegyedekben, például a Csalókán és a Csereháton már polietilén vezetékek kerültek a földbe, ott kevesebb a meghibásodás.