Elkerülhetetlen a tanintézet-összevonás Hargita megyében – egyelőre két oktatási egységnél

Széchely István 2018. december 03., 15:56

Két Hargita megyei oktatási egységnél elkerülhetetlen a tanintézet-összevonás, azok ugyanis nem rendelkeznek elegendő gyereklétszámmal az önállóság megtartásához. Habár finanszírozási gondok máshol is vannak, egyelőre ott nem kell átszervezéstől tartani.

A túl alacsony gyereklétszám miatt egy általános iskolát és egy napközit más tanintézethez kell csatolni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Beérkeztek a Hargita Megyei Tanfelügyelőséghez az önkormányzatok álláspontjai a tanfelügyelőség által javasolt iskola- és napközi-összevonásokról. Az oktatási tárca által elvárt költségcsökkentések érdekében a megye városaiban, továbbá négy olyan község – Csíkszentgyörgy, Gyergyóditró, Gyimesközéplok és Gyimesfelsőlok – esetében is felmerült az összevonások lehetősége, amelyekben egynél több jogi személyiséggel rendelkező tanintézet működik.

A hivatalos visszajelzések szerint a nem kötelező érvényű ajánlással a szóban forgó önkormányzatok többsége nem ért egyet.

„Az önkormányzatok különböző okokból nem akarnak idén összevonásokat. Valószínűleg nem erőltetjük, de két tanintézetben muszáj lesz tennünk valamit, mert azokban a gyereklétszám háromszáz alatt van” – vázolta a helyzetet Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő.

A két említett oktatási egység a székelykeresztúri Mesevár napközi, illetve a balánbányai általános iskola. Utóbbiba mintegy 270 gyerek jár, tehát a létszám nem sokkal, de az önálló jogi személyiséghez szükséges háromszáz alatt van.

Székelykeresztúron öt önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézet működik, azok közül kell egynek megszűnnie

– mondta a főtanfelügyelő. Hozzáfűzte, szeretné, ha az önkormányzattal közösen olyan négy struktúrát tudnának kialakítani, amelyek egyenként négyszáznál nagyobb gyereklétszámmal rendelkeznek, hogy a tanulók fogyatkozását számításba véve is évekig biztonságosan működhessenek. „Ezen a két településen nem is az van, hogy nem akarják (az összevonást, szerk. megj.), hanem hogy nem tudtak még döntésre jutni arról, miként szervezzék át az iskolahálózatot” – fogalmazott Görbe Péter.

{A} 

Görbe Péter arról is beszámolt, hogy a nagyobb településeken, mint például

Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában a tanintézetek rendelkeznek megfelelő gyereklétszámmal, de esetükben is finanszírozási gondok vannak.

Így tehát távolról sincs megoldva a helyzet. „Ha nem alakulnak jó irányba a költségvetési problémák, akkor továbbra is gondjaink lesznek. Az nem megoldás, hogy két-három havonta egy nagyot vitatkozunk a minisztériummal. Valahogyan találnunk kell egy megoldást” – mondta a főtanfelügyelő. Hozzáfűzte, hogy ennek érdekében tartják a kapcsolatot az önkormányzatokkal, mert csak közösen tudnak életképes alternatívákat találni.