Ismét veszélyben a Marosvásárhely és Budapest közötti közvetlen vonatjárat

Szász Cs. Emese 2018. december 02., 20:00

Éppen egy évvel ezelőtt volt terítéken, most ismét napirendre került: december 9-étől nem lehet közvetlen vonatjegyet váltani Marosvásárhely és Budapest között. 

Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Aki most szeretné megváltani december 9-e utáni dátumra vonatjegyét Marosvásárhely és Budapest között, annak csalódnia kell, úgy tűnik, ismét „veszélybe került” a közvetlen vonatjárat a két város között.

A változás feltehetően azért következik be, mert

módosul a Marosvásárhelyt is érintő Brassó–Budapest vonatjárat útvonala,

így azok a marosvásárhelyiek, akik vonattal mennének a magyar fővárosba, előbb Kolozsvárra kell utazzanak, s onnan tudnak csak felszállni a Budapestre tartó vonatra. Az útvonal-változtatás tényét az is alátámasztja, hogy a román személyszállító vasúti társaság, a CFR Călători honlapján megadott útvonal szerint

a Hargita december 9-től már nem Marosvásárhely felé, hanem Dés és Szamosújvár irányába fog közlekedni.

A Brassó és Budapest között közlekedő Hargita útvonalát 2017. december elején is megváltoztatták, pár hétig a nemzetközi vonat nem érintette Marosvásárhelyt. Akkor a Magyar Államvasutak (MÁV) kommunikációs igazgatósága azzal indokolta a változtatást, hogy a CFR Călători mozdonygondokkal küzd, amiért a Budapest–Marosvásárhely közötti kocsikra saját hálózatán csak olyan dízel-vontatójárművet tudna biztosítani, amely nem alkalmas a személykocsik megfelelő energiaellátására.

Éppen ezért az esedékes decemberi menetrendváltozástól megszüntették a közvetlen eljutási lehetőséget Budapest–Marosvásárhely között. Akkor Csép Andrea Maros megyei képviselő járt közben, hogy a nemzetközi járat Marosvásárhelyt érintve közlekedjen, így január 11-étől ismét volt lehetőségük a marosvásárhelyieknek közvetlenül a nemzetközi járatra szállni.

{A}

A decemberi menetrend-változtatás azonban úgy tűnik, ismét negatívan érinti a Maros megyeieket, a jelenlegi információk szerint ugyanis csak december 9-ig van közvetlen járat Marosvásárhelyről a magyar fővárosba. Aki online vagy személyesen váltana jegyet, ugyanazt tapasztalja, hogy még csak pár napig teheti ezt meg. A MÁV ügyfélszolgálati munkatársai is elismerték, hogy december 9-től valóban csak kolozsvári átszállással lehet jegyet váltani Marosvásárhely és Budapest között, viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy

a menetrendek változásáról még nem születtek végleges döntések.

Csép Andrea parlamenti képviselő azt nyilatkozta, ezúttal is szándékában áll közbenjárni, hogy a vonat ismét Marosvásárhely felé haladjon, ahogy tette ezt az év folyamán is.