Már csak két erdélyi produkció maradt: lejárt a Fölszállott a páva utolsó elődöntője is

Szász Cs. Emese 2018. december 02., 11:08

Lejárt a Duna Televízió népzenei tehetségkutatójának utolsó elődöntője is, ebben a műsorban is búcsúznunk kellett a marosvásárhelyi Szöllősi Katalintól, valamint a Kalotaszeg Legénytársulattól is. Összesen két erdélyi produkció szerepelhet majd a Fölszállott a páva középdöntőiben.

Kalotaszeg fenséges asszonyait idézte meg a marosvásárhelyi Szöllősi Katalin Fotó: Lumidance/Váradi Levente

November elejétől újra követhetjük a Duna Televízióban péntek esténként a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutatót. Különleges évaddal, a Döntők döntőjével várja a nézőket a csatorna, ugyanis idén az előző évadok legjobbjai mérik össze tehetségüket.

A zsűri 48 produkciót hívott vissza az elmúlt öt évad legjobbjai közül, ezek péntek esténként tizenkettes csoportokban álltak színpadra.

Az utolsó elődöntőben az énekes szólisták és énekegyüttesek között szerepelt a marosvásárhelyi Szöllősi Katalin, aki jelenleg Budapesten él, ugyanis a Szent István Királyi Zeneművészeti Szakgimnáziumba jár hegedű szakra. A klasszikus zene mellett természetesen a népzene szerelmese is, tavaly ismerhettük meg a Fölszállott a pávában. Kalotaszegi népdalokat mutatott be péntek este Kata, a zsűri tagjai közül Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes értékelte, aki szerint

Kalotaszeg fenséges asszonyait idézte meg a marosvásárhelyi lány viseletével, éneklésével,

de Sebestyén Márta szerint „még volna mit ezen csiszolni, tanulni”.

A híres mérai táncosokat láthattuk a lábukban megelevenedni Fotó: Lumidance/Váradi Levente

Péntek este versenyzett a néptáncegyüttesek között a Kalotaszeg Legénytársulat is, amelyik a 2017-es évad néptáncegyüttes kategóriájának győztese volt.

A mérai fiatalokból verbuválódott csapat Zsuráfszky Zoltán szerint mindenki szeme láttára nagyon intenzíven, jól táncolta a legényeseket.

„A híres mérai táncosokat láthattuk a lábatokban megelevenedni. Teljesen élő, mai, fantasztikus produkciót mutattatok be” – értékelte a Kossuth-díjas táncművész, koreográfus a csapatot. Azonban

a szavazatok egyik erdélyi produkciónak sem bizonyultak elégségesnek, így Szöllősi Katalin és a Kalotaszeg Legénytársulat is búcsúzott a Duna Televízió színpadától.

{A}

A tehetségkutató ezentúl már a középdöntőkkel folytatódik, a 24 legjobb produkció két fordulóban, december 7-én, majd december 14-én mérkőzik meg, a döntőt pedig december 21-én tartják. A különleges évad sajátossága, hogy a továbbjutók sorsa idén főként a közönség szavazatain múlik, az elődöntőkben a zsűri szabadkártya segítségével két produkciót juttathatott tovább, a középdöntőkben már csak egy versenyzővel tehetik meg majd ezt.

A továbbiakban két erdélyi produkciónak szurkolhatunk: az énekes szólisták, énekegyüttesek között a vargyasi Borbáth Szilveszter került a középdöntőbe, míg a hangszeres szólisták, zenekarok közt még a kolozsvári Tokos zenekar van még versenyben.