Szuverén Krú: kilépni a közhelyekből

Péter Beáta 2018. december 01., 17:59

Úgy gondolták, hogy nincs vesztenivalójuk, ha jelentkeznek az Erdélyi Médiatér Egyesület és a SoundCam stúdió felhívására, hogy az Anna and the Barbies előzenekaraként lépjenek fel Csíkszeredában.

Fotó: Péter Beáta

Csíkszereda volt a következő állomása a magyarországi Anna and the Barbies zenekar erdélyi turnéjának. A koncertjüket megelőzően azonban a Szuverén Krú mutatta be különleges zenei világát a közönségnek. Mint kiderült, már 2016 óta zenélnek együtt, ez volt a negyedik fellépésük.

Első alkalommal egy tehetségkutatón léptek fel, amelyet meg is nyertek, és bemutatkoztak Tusványoson és egy csíkszeredai romkocsmában is.

Fotó: Péter Beáta

Egyöntetűen úgy vélik, hogy a péntek esti koncert jól sikerült. „Ahhoz képest, hogy milyen szokott lenni egy előzenekar fogadtatása, mert általában a „főhősre” jönnek be az emberek, jól sikerült, jól fogadott a közönség”– mutatott rá Balázs Zoltán, a dobos, amikor a koncertet követően a fiúkat faggattuk. Regéczy István „Stukkeres Pepa” DJ és Mc szerint úgy látták, hogy aki benézett a produkcióra, ott is maradt. „Figyeltem végig, nem sokan mentek el, nem járkáltak koncert közben.

Annyira jellegzetes és annyira sokoldalú zenét csinálunk, hogy akinek nem tetszik a zene, biztos, hogy tud olyant találni a szövegben, ami hozzá szól”

– tette hozzá Málnási Szabolcs „Potyautas”, szintén Mc.

Fotó: Péter Beáta

A Szuverén Krú tagjai nem szeretik a „címkéket”, de ha mégis be kell sorolják a zenei stílusukat, akkor az az underground hip-hop, ötvözve a funk, a rock és az elektronikus zene hangzásvilágával. Stukkeres Pepa összefoglalja:

alapjáraton a hip-hop keverve mindennel, ami szerintünk jó zene.”

Elhangzott, ha ők meg vannak elégedve azzal, amit készítettek, akkor azt hitelesen tudják átadni a hallgatóságnak.

Balázs Zoltán a zenekar létrejöttéről elmondta, különböző zenei világokból érkeztek a tagok, de úgy gondolták, hogy próbáljanak meg valamit közösen alkotni. „Eleinte csak összejártunk a próbaterembe, együtt zenéltünk, jól éreztük magunkat és egyszer csak ott volt egy csomó anyagunk. Sokan jártak be hozzánk, tetszett is nekik, amit csináltunk, de gondoltuk, hogy megmutatnánk másoknak is. Így jelentkeztünk tavaly ősszel egy zenei tehetségkutatóra, amit meg is nyertünk. Néztük, hogy elég jól indul ez. Ez volt az első fellépésünk együtt.”

Fotó: Péter Beáta

Ferenczi Botond „Bothee” Mc a zenekar nevének forrását is elárulta: egy Márai könyvben találkozott a szuverén szóval, és nagyon megtetszett, mivel a formáció zenéje is független, szabad. A fiúk a zenekar arculatát is fontosnak tartották kialakítani,

„A zenéinket összefogta ez a megnevezés, hogy Szuverén Krú, hozzátársult a fehér-fekete-piros szín és az oroszlán, ez lett a logónk.

Fontosnak tartottuk, hogy ne feldolgozásokat játszó zenekar legyünk, nem feltétlenül azt akartuk, hogy zenéljünk emberek előtt.

Emiatt volt az, hogy a rengeteg ötlet mellé még többet tettünk, összegyúrtuk egy egész koncertanyaggá, és addig, amíg nem éreztük, hogy ez a közönség elé tárható, nem léptünk fel” – hangsúlyozta János László basszusgitáros.

Fotó: Péter Beáta

Kiemelték, fontos fellépésen vannak túl, jó lehetőség volt ez számukra megmutatkozni. „Jól esik, ha ilyen emberek rábólintanak, hogy minket akarnak, választanak. Az Anna and the Barbies menedzsere mondta, hogy nem is volt kérdés, hogy mi lépjünk fel előzenekarként, mivel mi is színesek vagyunk.

Számunkra nagyon szimpatikus a zenekar zenei világa és Annának a léte, a kisugárzása, amivel megjelenik a színpadon, az a sokszínűség, a parádés megjelenés, ami már sokszor már színházba illő.

Tehát ez a nem átlagos dolog. És valahol itt találkozik az Anna and the Barbies és a Szuverén Krú. Mi is próbálunk kilépni a közhelyekből. Gondoltuk, miért ne jelentkezzünk a felhívásra, szóval nem volt vesztenivalónk”– mesélte Balázs Zoltán. Úgy vélik, ez a fellépés egy mérföldkő a zenekar életében. „Ez egy újabb szint, ha egy befutott zenekar igenezi a mi produkciónkat” – zárta a beszélgetést Málnási Szabolcs.

{A}

A zenekar tagjai:
Regéczy István „Stukkeres Pepa” – DJ és Mc
Ferenczi Botond „Bothee” – Mc
Málnási Szabolcs „Potyautas” – Mc
Balázs Zoltán – Dob
János László – Basszusgitár
A turné további állomásai:
december 1. – Sepsiszentgyörgy, Szimpla; vendég: Crazy Plumbers
december 2. – Brassó, Temple Pub; vendég: Midnight Buzz