Kegyvesztett lett Bretfelean a magyarellenes lépéseit követően?

Simon Virág 2018. november 30., 13:48

Miután év elején visszaminősítették, most a helyi rendőrségben betöltött aligazgatói tisztségét is elveszítette Valentin Bretfelean Marosvásárhelyen. Pedig amíg pozícióban volt, tett egyet s mást, amivel nem lopta be magák a magyarok szívébe.

A marosvásárhelyi városházán. Más rendőrfőnök élvez bizalmat Fotó: Haáz Vince

A végső döntés, tehát a szavazás előtt Radu Bălaş, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa felszólalásában érdekesnek nevezte, hogy megszüntetik az aligazgató állásokat. „Nem kételkedem abban, hogy a jelenlegi igazgató jól össze tudja hangolni a helyi rendőrség munkáját. De mi történik, ha három hónap múlva megbetegedik vagy szabadságra megy? Egy osztályvezető fogja helyettesíteni?

Ilyen elgondolásból a városháza minden szakosztályánál meg lehet szüntetni az aligazgatói állást,

nincs ilyenre szükség sem a víkendnél, sem a közterületnél, sem a virágkertészetnél és az állatkertben sem. Hiszen meggyőződésem, hogy mindenhol jól felkészült és ügyes igazgatók vannak.” Bălaş hangsúlyozta, mivel

meggyőződése, hogy nem ez a valódi ok,

csak találgatni tudja, mi lehet az. Azt sejti, hogy Bretfelean nem hallgatott a főnökeire, ezért kell félreállítani.

{A}

Az aligazgatói állások felszámolását, amelyet végül megszavaztak a városi tanácsosok, Zosim Ioan Damaschin, a helyi rendőrség jelenlegi parancsnoka javasolta. Az indoklásban az szerepel, hogy miután 29 évig vezette a Marosvásárhelyi Rendőrkapitányságot, egyedül is képes összehangolni a közszolgálat munkáját. Megkeresésünkre az igazgató elmondta,

költséghatékonyság miatt döntött arról, hogy felszámoltatja a két helyettesítői állást,

és véleménye szerint ezzel a munka összehangolása is jobb lenne. Damaschin hozzátette, Valentin Bretfelean és Raul Matis, a két lefokozott aligazgató a helyi rendőrségnél marad, csak nem vezetői tisztségben.

Péntek délelőtt egyébként többszöri megkeresésünkre sem reagált Valentin Bretfelean, telefonja ki sem csöngött.

Előzmények

Valentin Bretfeleant idén január elsejétől váltotta le a helyi rendőrség éléről Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester. Akkor helycseréről beszéltek, és nem visszafokozásról, hiszen pozícióját addigi helyettese vette át. Bretfeleant egyébként akkor ismerte meg jobban Székelyföld és a nagyvilág, amikor 2015-ben

ötvenezer lejes büntetéssel fenyegette meg azokat a vásárhelyi lakókat, akik a civil aktivisták által osztogatott kétnyelvű utcanévtáblákat szereltek fel házaikra.

Akkor a törvényre hivatkozva a helyi rendőrség vezetője azt mondta, ezek reklámtábláknak minősülnek, és engedélykötelesek.

Szintén 2015-ben a székelyföldi románok Marosvásárhelyen megtartott találkozóján Bretfelean azzal dicsekedett, hogy sikerült megakadályoznia a kétnyelvű táblák kihelyezését a városban. A kiszivárogtatott felvétel után a marosvásárhelyi RMDSZ nyilvánosan kérte, váltsák le a helyi rendőrség vezetőjét, mert elveszítette a marosvásárhelyi magyar lakosság bizalmát. Akkor a város polgármestere, Dorin Florea azt mondta, utolsó figyelmeztetésben részesítette a rendőrfőnököt.