Beállt a lila fagy

Bálint István 2018. november 30., 10:05

Megint a hajnali minimumokkal sokkolunk, persze csak azokat, akik mindezt az otthon melegéből nézik, azok ugyanis, akik kimerészkedtek péntek reggel, tudják, hogy miről írunk. Hőmérsékleti összesítő, hőérzettel megspékelve.

A legalacsonyabb értékek péntekre virradóan Fotó: Országos Meteorológiai Intézet

Belilult péntek hajnalra a Csíkszereda–Gyergyóalfalu–Maroshézvíz tengely az ország meteotérképén, de

a székelyföldi minimumot a kissé az említett tengelyen kívül eső Bucsinon mérték, mínusz 17,3 Celsius-fokot.

Hasonló hideget éreztek reggel Csíkszeredában is, ugyanis a nyolc órakor közzétett hőérzeti térképen mínusz 17 fokra minősítették a valós, mínusz 16 Celsius-fok körüli hideget. A szubjektíven ható hőérzetet az Országos Meteorológiai Intézetnél (ANM) határozzák meg, olyan paramétereket figyelembe véve mint a levegő páratartalma, a földfelszíntől két méteres magasságban mért hőmérsékleti érték, a szélsebesség vagy az égbolt tisztasága.

Hőérzet reggel 9-kor Fotó: Országos Meteorológiai Intézet

Ez a hőérzet aztán reggel kilenc órára –15 Celsius-fokra mérséklődött Csíkszeredában, ami megegyezik az ugyanabban az időben mért valós hőmérsékleti értékkel. Nem így a Bucsinon, ahol –18 fokos hideget érezhettek arcukon a szabadba merészkedők.

Ami viszont egyáltalán nem szubjektív, az a hajnali minimum: Csíkszeredában –16,5 Celsius-fokot mértek az ANM hőmérői péntekre virradóan, Gyergyóalfaluban –17-et, Maroshévízen pedig –16,4 fokot. Székelyudvarhelyen –13,3 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála, Sepsiszentgyörgyön –11,2-ig, Marosvásárhelyen pedig –12,8 fokig.

{A}

Sokkal azok sem jártak jobban, akiknek nem kellett kora reggel útnak indulniuk, hanem csak később, ugyanis

reggel kilenckor a legtöbb helyen még mínusz tíz alatt maradtak az értékek:

Csíkban –15, Alfaluban –16, a Bucsinon –17, Székelyudvarhelyen pedig –11 Celsius-fokot mértek hivatalosan.

Hivatalosan mért hőmérsékleti értékek reggel 9-kor Fotó: Országos Meteorológiai Intézet

Ami pedig a nappali „felmelegedést” illeti, nem sok reményünk lehet a pozitív értékekre, ha figyelembe vesszük a tegnapra érkezett hideg légtömeg jellemezte csütörtök nappali maximumokat.

Az ANM mérései szerint a csütörtöki legmagasabb hőmérsékleti érték Csíkszeredában –3,6 Celisus-fok volt, Alfaluban –4,6, Székelyudvarhelyen –0,7, illetve a Bucsinon maradt mínusz tíz alatt (–10,8 Celsius-fok). Székelyföldi tekintetben Marosvásárhelyen lehetett nyugodtabban szellőztetni, ahol 1 Celsius-fok fölötti levegő áramolhatott be a lakásokba – már ami a hivatalos méréseket illeti.

Csütörtök nappali maximumok Fotó: Országos Meteorológiai Intézet

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ szolgálatos meteorológusa az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, a következő két éjszaka ennél is hidegebb lesz, helyenként mínusz 19 vagy akár mínusz 20 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérők higanyszála.

A novemberi hónap Hargita megyei hidegrekordját az 1993-as esztendő tartja, amikor 27-én mínusz 28,3 Celsius-fokot mutattak a hőmérők Gyergyóalfaluban.

{K1}