Európa legkörnyezetbarátabb autópályája a cél

Fülöp-Székely Botond 2018. november 30., 11:53

Javaslatcsomagot készít a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület annak érdekében, hogy Európa legzöldebb autópályája lehessen a Marosvásárhely és Jászvásár között tervezett sztráda. 

A felmérések szerint őzek, szarvasok és medvék is közlekednek az autópálya nyomvonalának bizonyos részein Fotó: Barabás Ákos

„Azt szeretnénk, ha Európa legzöldebb autópályája lenne az, amit Marosvásárhely és Jászvásár között terveznek megépíteni” – közölte lapunkkal Vízi Júlia, a Milvus Csoport sajtószóvivője a kérdés megtárgyalása érdekében szervezett parajdi konferencián. Mint mondta, ők az ehhez szükséges természetvédelmi óvintézkedések kidolgozásából veszik ki a részüket. Munkájuk során folyamatosan egyeztetnek a közlekedési és a környezetvédelmi minisztérium, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR), valamint más kül- és belföldi zöld egyesületek képviselőivel. Hangsúlyozta, szerintük is

szükség van az autópályára, ám ezt minél inkább környezetbarát módon kell megvalósítani.

A cél, hogy minél kevesebb kár keletkezzen a vadak élőhelyében, ezért egy tanulmányt készítenek, amelyet minden érintett intézménynek és szervezetnek el fognak juttatni. Remélik, hogy az építkezésnél az általuk kidolgozott javaslatokat is figyelembe veszik majd.

{A}

Projektjük részeként a Milvus Csoport tagjai több mint negyven kamerát helyeztek el a majdani sztráda nyomvonalán, elsősorban a Nyárád mentén és a Bucsin-tető közelében. Ezáltal beazonosíthatják a vadak által leggyakrabban használt útvonalakat, ahol majd különös körültekintésre lesz szükség a sztráda építésekor – magyarázta érdeklődésünkre Sós Tibor projektfelelős. Eddigi tapasztalataik szerint a Bucsin-tető környékén kerítéseket kellene emelni az út mentén, mivel itt lesznek nagyobb hidak és viaduktok, amelyek alatt közlekedhetnek a vadak.

Az állatokat mindenképpen távol kell tartani az autópályától, különben balesetek is történhetnek

– mondta. Hozzátette, nem egyszerű kerítésekre van szükség, hanem olyanokra, amelyek valóban hatékonyak, erre a nyugati országokban már vannak kidolgozott módszerek. A Nyárád folyó mentén más a helyzet, ott ugyanis jó eséllyel úgynevezett zöld folyosókat alakítanak ki, amelyek a sztráda alatt vagy fölött biztosítanak átjárást az állatoknak.

Az egyik mozgásérzékelős kamerához mi is ellátogattunk a Kiság nevű patak mentén. A felvételekből kiderült, hogy az elmúlt héten őzek, rókák, de még egy vadmacska is járt a környéken. Komáromi István, aki szintén a Milvus Csoport tagja, elmondta, az sem ritka, hogy szarvasok, vaddisznók vagy éppen medvék járjanak arra. „Többnyire emlősökről készülnek felvételek, a vidráktól a medvékig” – jegyezte meg.

Kihirdeti Johannis a sztrádaépítési törvényt

Nyilvános eseményen hirdette ki Klaus Johannis államfő a Marosvásárhely–Jászvásár autópálya megépítéséről rendelkező törvényt csütörtökön a Cotroceni-palotában – számolt be az Agerpres hírügynökség. Emlékeztettek, hogy a képviselőház döntő kamaraként november 7-én fogadta el a Marosvásárhely–Jászvásár autópálya építését lehetővé tevő törvénytervezetet. A javaslat értelmében az Egyesülés (Unirii) nevet viselő sztráda Románia és a Moldovai Köztársaság határán kezdődik majd, egy, a Prut-folyón átívelő új híddal. Az autópálya a Brassó–Bors közötti A3-as sztrádához vezető bekötőútba torkollik majd Marosvásárhely közelében. A törvény hatályba lépése után legkésőbb 30 nappal a szállításügyi tárcának be kell indítania a beruházáshoz szükséges eljárást. A projektet az állam finanszírozza a szállításügyi minisztérium révén, valamint vissza nem térítendő európai uniós alapokból, és/vagy a köz- és magánszféra együttműködése által.