Szent András apostolra emlékeznek

Dobos László 2018. november 29., 13:07

Több székelyföldi egyházközösség is búcsús szentmisével ünnepli védőszentje névünnepét, Szent András napját pénteken.

Szentegyházán is ünnepelnek. Archív Fotó: Barabás Ákos

Szent András napját november 30-án ünnepli az egyház. Az apostol több székelyföldi templom védőszentje, így névünnepén több településen is ünnepi szentmiséket mutatnak be.

A gyimesfelsőloki Szent András-plébániatemplom búcsúja pénteken délelőtt 11 órakor kezdődik, a szentmise szónoka Bilibók Géza tusnádfürdői plébános lesz. Szentegyháza Szent András apostol nevét viselő plébániatemplomának ünnepi búcsús szentmiséje szintén pénteken délelőtt 11 órakor kezdődik, főcelebránsa Tamás József püspök lesz. A Kézdivásárhelytől 9 km-re fekvő Futásfalván is pénteken délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, a szentbeszédet Farkas Zsombor gelencei segédlelkész mondja.

November 30. Romániában 2012 óta hivatalos ünnep, munkaszüneti nap.

{A}

Szent András apostol Szent Péter bátyja, egyike Jézus tizenkét tanítványának. A Mester elsőként őt hívta el, és András azonnal követője lett, majd megtérítette bátyját, a későbbi Péter apostolt. András korábban halászként Keresztelő Szent János tanítványa volt. Görögországban, Patraszban halt vértanúhalált Kr. u. 70-ben, a róla elnevezett andráskereszten.

Magyar nyelvterületen számos néphagyomány kötődik Szent András napjához, amelyek elsősorban az „eladó” lányokat segítik férjhez menni.

A moldvai és Gyimes-völgyi csángók ezen a napon a farkasok ellen megfokhagymázták az ajtókat, hogy ne vigyék el a jószágot. E célból összekötötték az ollót, mert ha nyitva maradna, a farkasok elvinnék a juhokat. Székelyföldön András-napkor kezdődtek a disznóvágások.